Ali lahko nerojeni otroci že čutijo bolečino?

Mnogi strokovnjaki trdijo, da zarodki ne občutijo bolečine do konca tretjega tromesečja ali kar celo nosečnost. A obstaja kar nekaj empiričnih dejstev, ki dokazujejo, da nerojen otrok lahko zaznava bolečino že vsaj okrog 20. tedna nosečnosti!

Anatomija in nevrokemija zarodka

Zaznavanje s kožo pri zarodku se začne okrog 7. tedna nosečnosti, povezave med kožo in hrbtenjačo okrog 6. tedna. Možganska opna se začne oblikovati med 8. in 10. tednom, do 20. tedna pa je že polno razvita in ima okrog milijardo celic. Pomembna nevrokemična substanca, ki sodeluje pri prenosu bolečinskih impulzov je v velikih koncentracijah (v hrbtenjači zarodka) prisotna že med 12. in 16. tednom.

Psihološki odzivi

Že zgodnje študije so dokazale, da se zarodku v 23. tednu pri vbodljajih igle pri krvni preiskavi poveča rast stresnega hormona za 183 %. Povišanje ravni hormona endorfina so bile opazne že pri 18. tednu, povišanje ravni stresnega hormona kortizola pa že pri 20. tednu. Prezgodaj rojeni otroci so se pri neprijetnih posegih odzvali z znojenjem, ki je pri običajno donošenih dojenčkih znak za čustveno stisko oz. zavedanje bolečine.

Vedenje

Vemo, da se zarodki pri 20. tednu odzivajo na zvok (se vznemirijo ob zvoku avtomobilskih trobelj), pri 28. tednih razločujejo melodije. Okrog 22. tedna se učijo osnov pri urjenju spomina. Prezgodaj rojeni otroci od 23. tedna delajo grimase, odpirajo usta, kričijo in se ob neprijetnih stvareh umaknejo ter stisnejo pesti – prav tako kot starejši dojenčki.

Ugovori in odziv nanje

Nekateri strokovnjaki kljub naštetim empiričnim dejstvom ugovarjajo, češ da so vsi ti odzivi zarodka možni v odsotnosti zavestnega doživljanja, kot npr. pri pacientih s poškodbo hrbtenjače ali pri osebah v vegetativnem stanju. A vendarle ne moremo mimo dejstev, da že v drugem tromesečju zarodki nenehno kažejo vso to paleto odzivov, ki jih pri razvojno zrelejših osebah običajno povezujemo z občutenjem bolečine. Zato je pristransko izključiti možnost, da zarodki v drugem tromesečju ne občutijo nelagodja in bolečine.

Vir:
  • Christian Brugger/Culture of Life Foundation  

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top