LGBTQ ustrahovanje: Marjana Bravc in Ružica Petrovič iz CSD Maribor širita protiustavno nestrpnost in diskriminacijo!

Franci Donko, socialni delavec in strokovnjak, je v predreferendumski kampanji zagovarjal mnenje tistega dela stroke, ki ne zagovarja posvojitev otrok v istospolne skupnosti. Zaradi javnega izražanja mnenja je bil izrazito diskriminiran. Izključen je bil iz interventne skupine CSD Maribor, kjer je dosegal dobre rezultate, ena od sodelavk pa je celo rekla, da na kolektivno zabavo ne bo prišla, saj noče biti v istem prostoru kot on.

Franc Donko je v referendumsko kampanjo vstopil kot samostojni organizator referendumske kapanje. Na Centru za socialno delo Maribor je zaposlen v enoti za pomoč posamezniku in družini. Tako kot v tujini so tudi v Sloveniji mnenja strokovnjakov glede vprašanja odraščanja otrok v istospolnih skupnostih razdvojena. Donko predstavlja tisti del stroke, ki se ne strinja s spremembo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je bila včeraj na referendumu zavrnjena.

Nestrpnost Petrovičeve: Ne želim sedeti za isto mesto kot Donko

Zaradi svojih prepričanj in javnega nastopanja pa je bil močno diskriminiran, tako osebno kot profesionalno. Sodelavke so od njega zahtevale, da se za svoja stališča opraviči. Ko so v oddelku Centra za socialno delo Maribor organizirali skupno druženje in malico, je bilo vabilo poslano vsem sodelavcem. Socialna delavka Ružica Petrovič je vsem povabljenim poslala elektronsko sporočilo, da se omenjenega druženja ne bo udeležila, saj ”ne želim sedeti za isto mizo s kolegom, ki ne spoštuje različnosti in krši vsa etična načela poklicev v socialnem varstvu. Za mene je to žalitev, ne samo osebna, ampak tudi poklicna.” Pri tem je v nadaljnem zapisu jasno povedala, da kolega ne spoštuje ter dodala, da ”sprejemanje različnih mnenj nima nič skupnega z nestrpnostjo”.

Drugačna strokovna stališča po mnenju vodilnih na CSD pomenijo, da ni več strokovno kredibilen

Poleg dobesednih žalitev pa je bil zaradi izražanja strokovnih mnenj, ki se ne skladajo z mnenji nadrejenih, tudi odpuščen z določenega delovnega mesta. Bil je član interventne skupine socialnih delavcev, ki sodeluje s policijo na podlagi Zakona o preprečevanju nasilja v družini. Kot je poudaril Donko, je imel v tej službi dobro pozicijo in je rešil tudi nekaj zelo odmevnih primerov. Po začetku kampanje pa je ostal brez te pozicije. Dobil je elektronsko sporočilo, da je bil iz interventne skupine odstranjen, saj dejstvo, da ima drugačno mnenje in drugačna strokovna stališča, pomeni, da za to delo – ne glede na njegove dosedanje delovne uspehe – ni več strokovno usposobljen.

Javno povedal, da predstavlja zgolj del stroke in ne deluje v imenu institucije

Franci Donko se je za vključitev v kampanjo odločil, saj se je kot strokovnjak na področju družine in družinskih zadev počutil dolžnega predstaviti tudi drugačno strokovno mnenje: ”Zagovarjam del stroke, ki ne sledi javnemu toku, ampak se drži novejših raziskav, ki jih društvo psihologov ne priznava. Jasno sem povedal, da ne delam niti v imenu vseh strokovnjakov, niti v imenu institucije, kjer sem zaposlen, niti v imenu katerekoli kolegice. Vsaka ima pravico, da se zavzema za svoja stališča.”

Marjana Bravc, sicer mestna svetnica SMC, je bila na mesto direktorice Centra za socialno delo Maribor predlagana s strani stranke, imenovala pa jo je Fištravčeva koalicija mariborskega mestnega sveta. Imenovanje je takrat sprožilo veliko prahu, saj so bili zaposleni zadovoljni z dotedanjo vršilko dolžnosti generalne direktorice.

Ker se je izrekel za pravice otrok, ni več etičen, dostojanstven, vreden zaupanja in odgovoren?

V pojasnilu, zakaj so ga izključili iz interventne skupine, je Frančiška Premzel, ki se je o tem prej dogovorila z direktorico centra Marjano Bravc, napisala, da so ”etičnost, dostojanstvo, dolžnost pomoči vsem uporabnikom, zaupanje in odgovornost do stroke in družbe kriteriji, zapisani v našem Kodeksu etičnih načel v socialnem varstvu, ki so bili omajani, in zato ti kot odgovorna za delo v interventni službi ne morem več zaupati, da bodo vsi uporabniki prejeli vso potrebno strokovno pomoč.” To so razlogi, da je ostal brez pozicije, čeprav je v enem od intervjujev sam zapisal, da ”imajo istospolni, seveda, kakor vsi ostali svoje pravice.”

Vir:
  • Nova24tv.si

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top