Masleša s svojim kratenjem človekovih pravic škodi gospodarstvu

Na drugem množičnem prižiganju sveč za spoštovanje človekovih pravic pred Vrhovnim sodiščem so spregovorili: David Tasić, dr. Borut Rončević in dr. Vasko Simoniti. V kulturnem programu sta sodelovala dramski igralec Roman Končar in poslanka-pesnica Alenka Jeraj, ki je predstavila svojo pesem, ki je nastala pod vtisom dogodkov zadnjih dni. Aleš Primc je prebral današnje sporočilo Odbora 2014.

600 udeležencev shoda, ki je potekal dostojanstveno in na visoki kulturni ravni je med drugim izrazilo svoj civilnodružbeni protest "z obrnitvijo hrbta zlorabam v pravosodju" (na sliki).

David Tasić (celoten nagovor):
"PRIJATELJI,

TUKAJ, KJER DANES PRIŽIGAMO SVEČE, NA TEM MESTU JE UMRLA PRAVNA DRŽAVA. TUKAJ VSAK DAN ZNOVA UMIRA NAŠ SVETLI IDEAL IZ PRETEKLOSTI, NAŠA DEMOKRACIJA.

IN V NAŠI LEPI, A NESREČNI DEŽELI, IMAMO ZOPET POLITIČNEGA ZAPORNIKA.

PRIJATELJI,
JANEZA JANŠO SO ZAPRLI. TODA NE MOREJO MU VZETI SVOBODE. ON ZA SVOJO IN NAŠO SVOBODO DANES PLAČUJE VISOKO CENO. TODA JANŠA VE, DA SVOBODA NI ZASTONJ. ZA SVOBODO SE  JE TREBA BOJEVATI. BOJEVATI SE S PONOSOM, S STRASTJO, S POŠTENOSTJO, Z LJUBEZNIJO.
SVOBODA NI ZASTOJN. ZA SVOBODO SE PREBIVA V ZAPORU, ZA SVOBODO SE ŽIVI, IN ČE JE TREBA, ZA SVOBODO SE UMIRA.  SVOBODA JE LUČ V TEMI.

PRIJATELJI,
NE BOJTE SE ZA JANŠO. ON JE MOČAN IN VAJEN VSEH VRST KRIVIC IN PODTIKANJ. KOT BOREC PROTI TOTALITARIZMU JE BIL  ŽE V TREH ZAPORIH, V VOJAŠKEM, NA IGU IN NA DOBU. DOB ZA NJEGA NI NIČ NOVEGA.
NE BOJTE SE ZA JANŠO. JANŠA BO ZDRŽAL.  ZDRŽAL BO, KER VIDI LUČ SVOBODE V TEMI.
TODA SPRAŠUJEM SE, ALI BOMO TUDI DRUGI DRŽAVLJANI NAŠE DEŽELE, KO NAPOČI ČAS, ZNALI PREPOZNATI TO LUČ SVOBODE?  ALI BOMO ZNALI ENKRAT ZA VSELEJ POKOPATI SOVRAŠTVO IN DELITVE, KI SO NAM JIH VSILILI BOLJŠEVISTIČNI REVOLUCIONARJI, ALI SE BOMO SPRAVILI S SVOJO ZGODOVINO IN PRIZNALI GREHE  ZA RANE, KI SMO JIH DRUG DRUGEMU PRIZADEJALI V PRETEKLOSTI?  ALI BOMO ZNALI KRENITI NA POT SVOBODE, SPRAVE, BRATSTVA IN STRPNOSTI?
ZATO PRIJATELJI, TLAKUJMO TO POT ŽE DANES IN TUKAJ. MOGOČE BODO ZANAMCI ENKRAT REKLI: NA TEM MESTU, KJER JE NEKOČ UMRLA PRAVNA DRŽAVA, NA TEM MESTU SE JE RODILA LUČ NOVEGA UPANJA."

Borut Rončević: " V tujini naši ljudje z istim znanjem in isto delavnostjo živijo dostojno življenje. Zakaj v tujini lahko, doma pa niso mogli?"

Vasko Simoniti (celoten nagovor): "Hvala, ker ste se udeležili tega protesta, katerega cilj je vzpostavitev pravne države in preklic obsodbe Janeza Janše.

-Obsodba je plod evidentnega pravniškega neznanja, na kar opozarjajo  najvidnejši slovenski pravniki.
-Zdaj je že vsem jasno, da je v nemogoči slovenščini napisana sodba, ne samo jezikovno, ampak tudi pravniško skrpucalo, ki ne vzdrži najmanjše pomenske in dokazne jasnosti, zato lahko upravičeno trdimo, da gre za zlorabo prava in za elementarno kršenje zakonitosti.
-Pravna in politična javnost v tujini ne more verjeti, da je lahko obveljala tako absurdna in neosnovana sodba.
-Napake v tej sodbi so preveč očitne, da bi se vrhovno sodišče lahko še naprej goljufivo sprenevedalo, da potrebuje za preučitev zadeve veliko časa.
-Obsodba je neutemeljena in krivična. Zgodila se je zato, ker so si jo sodniki enostavno preveč želeli. Zato so zlorabljali pravo in sledili svoji psihološki lakoti po odstranitvi predsednika največje stranke in prvaka opozicije s političnega prizorišča.
-Vrhovno sodišče z zavlačevanjem odločitve o zahtevi za varstvo zakonitosti uničuje življenje Janeza Janše in njegove družine. Vse nas pa ponižuje. Ponižuje nas kot državljane, ki hočemo živeti v demokratični, verodostojni, pravni državi.
-Zato vrhovno sodišče pozivamo, da preneha zlorabljati pravo z zavlačevanjem postopka. Pozivamo ga, da odpravi drastično in nepravično kazen, ki jo prestaja Janez Janša.
-Dokler ne bo zadoščeno pravici, ne bomo odnehali. To je naša državljanska pravica in dolžnost.
"

Igralec Roman Končar je navdušil z interpretacijo pesmi: "Zemlja moja, domovina, kot v srce si vraščen cvet, zemlja moja ti edina, ki si večna bolj kot cvet,"

Alenka Jeraj je osebno izpovedno predstavila svojo pesem, v kateri med drugim pravi:  "Kar je bilo normalno je sedaj nenormalno in kar je nenormalno je za nas postalo normalno." (tudi pesem bomo objavili v celoti). 

Sporočilo Odbora 2014 z dne 1.7.2014:

"Mednarodna sramota se povečuje

Danes je dvanajsti dan odkar je prvak največje opozicijske stranke Janez Janša po krivici zaprt, s čimer so njemu in nam volivcem, sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine.

Neupravičen, nepošten in nezakonit zapor 3 tedne pred volitvami prerašča v škandal mednarodnih razsežnosti. Odzivi številnih uglednih mednarodnih organizacij in posameznikov izkazujejo zgroženost in nejevero, kako je kaj takšnega mogoče v demokratični Evropi.

Zato bomo še naprej aktivno sodelovali pri celovitem obveščanju domače in mednarodne javnosti o nazadovanju stanja demokracije in pravnih zlorabah v Sloveniji. Pričakujemo, da bodo mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, preverili zelo okrnjeno legitimnost celotnega predvolilnega procesa, povezanega s parlamentarnimi volitvami 13. julija.

Uničevanje ugleda pravosodja, ki odmeva v mednarodni javnosti, že odvrača zanimanje tujih vlagateljev za Slovenijo in bo lahko imelo resne posledice za slovensko gospodarstvo. Od predsednika Vrhovnega sodišča Branka Masleše in vrhovne sodnice Vesne Žalik pričakujemo, da takoj prenehata zlorabljati pravo in sodstvo ter izpustita Janeza Janšo in prenehata povzročati škodo mednarodnemu ugledu Slovenije.

Odbor 2014, 1. 7. 2014"

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top