Masleša se skriva

Danes je pred Vrhovnim sodiščem odmevalo: "Masleša povej". Predsednik Vrhovnega sodišča, ni nič povedal, raje se je skril, kljub temu, da je bil na shod osebno in javno povabljen. 

Vrhovni sodnik se boji ljudstva v imenu katerega sodi!

Odbor 2014 je načrtoval, da bodo vsi udeleženci skupaj odnesli Javni poziv na RTVSLO, vendar so se po opozorilu policije odločili, za razliko od Branka Masleše, da ne bodo kršili zakona, saj pot do RTV SLO še ni bila predvidena ob najavi shoda. Vkolikor RTV SLO ne bo spoštovala zakonskih in svojih notranjih pravil, se bo Odbor 2014 v naslednjem tednu skupaj z vsemi udeleženci odpravil na obisk k RTV SLO  - zakonito, za razliko od Branka Masleše, ki zavestno zlorablja pravo in sodstvo.

1000 udeležencev je tudi danes "obrnilo hrbet" zlorabam v pravosodju.

Na shodu so kot govorci sodelovali Alenka Slana, Vesna Vilčnik in Bernard Brščič. Predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec je predstavil Javni poziv RTV Slovenija, Aleš Primc pa je prebral današnje sporočilo Odbora 2014.

Alenka Slana (celoten nagovor)Spoštovani, danes je Janez Janša zaprt v Puščavi že  ..dan. Pojutrišnjem bo šel v zapor general Tone Krkovič, prav tako nedolžen, sledil bo Ivan Črnkovič, prav tako nedolžen.

Dan za dnem stojimo pred to stavbo in čakamo, da se bo z Janezovo in ostalimi sodbami sploh kaj zgodilo. Toda to ni edina stavba pred katero bi morali stati. Ustavno sodišče, Predsedniška palača in stavba, kjer se skriva varuhinja človekovih pravic so pravi naslov za zbiranje in prižiganje svečk.
Če  predsednik republike ob eklatantnem kršenju človekove pravice do poštenega sojenja  komaj trenil z očmi in izrekel nekaj v smislu »naj se že enkrat zmenijo«, in so na Ustavnem sodišču samo trije ustavni sodniki napisali kar bi moralo vseh devet, je mene najbolj osupnil popolni molk varuhinje človekovih pravic! Človekovih pravic nimajo samo obsojeni Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, človekove pravice imajo tudi njihovi otroci. Imajo pravico živeti v varnem družinskem okolju, z očetom in materjo, ki sta za njih dolžna poskrbeti. Kot v posmeh današnji situaciji je v zakonu zapisano, da so otroci deležni posebnega varstva!
In kaj se zgodi s tem posebnim varstvom,ko sodstvo v maratonskem sodnem procesu brez dokaza zapre očeta otrok? Imajo otroci pravico do varnega družinskega življenja ali pa lahko sodni sistem brutalno poseže v njihovo otroštvo s krivičnim zaporom? Kakšne so pravzaprav otrokove pravice vis a vis krivičnega in maščevalnega sodstva, ki mrcvari njihove očete s fabriciranimi procesi in obsodbami? Teh pravic pravzaprav ni, če varuhinja človekovih pravic, tudi otrokovih, molči. Toda, če varuhinja zavzame o zlorabi človekovih pravic jasno stališče, potem ni nobenega dvoma, da ne more priti do tako brutalnega posega v otroštvo  kot se je to zgodilo v primeru Janeza Janše in kot se bo zgodilo v primeru Toneta Krkoviča.
Otroštvo Črtomirja in Jakoba Janše je bilo zlorabljeno v politične namene, varuhinja človekovih pravic molči, vsi ostali, ki so se doslej oglašali, pa nanju niso niti pomislili. Zato se mi zdi pomembno opozoriti na problem zlorabe otrokovih pravic v politične namene. Hvala za posluh in nasvidenje jutri!

Vesna Vilčnik (celoten nagovor): "Pred vrhovnim sodiščem in pred vami stojim, ker želim in zahtevam, naj nemudoma, brez odlašanja in zavlačevanja, odloči o prekinitvi prestajanja zaporne kazni za predsednika SDS… Ali pa tudi ne…  Naj ostane v zaporu. Ker s tem krepite njegovo voljo. Ker s tem krepite voljo njegove družine. In ker s tem krepite voljo vseh nas, ki še verjamemo v resnico, pravičnost in poštenje. Ampak ne v tisto poštenje, ki se nam tokrat celo ne nasmiha, ampak resnobno gleda s plakatov, ampak tisto pravo, pristno, temeljno človekovo poštenje. Ker poštenja, ki pravi, VELIKO ZAME, PA ŠE NEKAJ MALEGA ZA VAS ne maramo in ne želimo, … ne imeti, ne podpirati. Takšno poštenje nas je pripeljalo do tu, ko je naš najboljši sosed res Hrvat in ko je naša ljubljena Ljubljana postala cipa, na zunaj vsa lepa in načičkana, znotraj pa vsa gnila in zadolžena. Ne dovolimo zlorabiti še Slovenije in ne dovolimo onečastiti njene poštene duše z navidezno obljubo poštenja. Ne dovolimo sprevračanja resnice v laž in laži v resnico. Mi nismo slepi. Spregledali smo tisoč in en način, ko se je volk oblačil v ovčjo kožo, da bi nas prepričal v poštenje, dobroto, lepoto. In nismo mu nasedli. Volkovi naj se grizejo med seboj… vsak mandat znova dokazujejo, da je to edino kar znajo. Znajo se zgristi za vedno isti, vedno manjši kos mesa. Mi pa bomo stali in ostali trdno skupaj, na tej poti, poti resnice. In na koncu bomo zmagali prav zato, ker znamo biti enotni. Janeza Janšo so že zaprli in tudi izpustili, vse to smo že videli, vse že doživeli. Velika svetovnozgodovinska dejstva in osebe se pojavljajo dvakrat. In Janez Janša je prav to. Hvala vam, ki ste ga zaprli, kajti postal bo še več. Morda celo svetnik."

Bernard Brščič je poudaril, da je bila obsodba Janeza Janše sprejeta v nepoštenem sodnem postopku, ki so ga izvajali pristranski sodniki. Sedaj pa je Janša prepuščen na misost in nemilost človeku, ki je dokazano kršil človekove pravice, nasprotoval in se posmehoval osamosvojitvi in bil partijski sekretar v Kopru.

Sporočilo Odbora 2014, 2.7.2014:

Sporočilo Odbora, 2.7.2014: Masleša povej

Ustavno sodišče v svojem sklepu o zavrženju ustavne pritožbe ogromno prostora namenja pomenu medinstitucionalnega zaupanja med njim in Vrhovnim sodiščem. Ustavno sodišče, tudi zato, da si je lahko samo pilatovsko umilo roke, ni želelo odločiti o ustavni pritožbi, ker je verjelo, zaupalo in pričakovalo, da bo Vrhovno sodišče hitro in učinkovito zagotovilo spoštovanje pritožnikovih človekovih pravic.
V luči očitkov resnih kršitev človekovih pravic, ki se pojavljajo v zadevi Patria, je Ustavno sodišče šlo še korak dlje in posebej opozorilo na pooblastilo, ki ga je imelo že prvostopenjsko sodišče, še posebej pa Vrhovno sodišče, da v skladu s 423. členom ZKPodloži ali prekine izvrševanje pravnomočne sodbe do dokončne odločitve o zahtevi za varstvo zakonitosti.

Dejstvo, da to tega ni prišlo niti 13 dan zapora Janeza Janše, je jasen dokaz, da Vrhovno sodišče po zaslugi svojega predsednika Branka Masleše in sodnice poročevalke v tej zadevi Vesne Žalik, ravna neustavno, kakor tudi v nasprotju z določili Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Tako ravnanje s strani najvišjih nosilcev sodne oblasti v Sloveniji dokončno razkraja same temelje pravne države. Še več, ko se vrhovni sodniki v očeh javnosti postavijo nad Ustavo in mednarodne norme o spoštovanju človekovih pravic, je s pravno državo in ustavno demokracijo konec. Kako dolgo še bomo priča takemu odkrito pravno nevzdržnemu stanju?

Odbor 2014, 2.7.2014

Javni poziv programskemu svetu Radiotelevizije Slovenija k zagotavljanju pluralnosti obveščanja o aktivnostih na področju varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin:

V Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin -Odbor 2014, ugotavljamo, da javni zavod Radiotelevizija Slovenija ne izpolnjuje svojega, z zakonom in statutom določenega poslanstva. Poročanje in zagotavljanje kakovostnih informacij o tem, da je bil vodja največje opozicijske stranke poslan v zapor s sodbo brez dokazov, tri tedne pred parlamentarnimi volitvami je pomanjkljivo in necelovito. To še posebej velja za poročanje o aktivnostih Odbora 2014, ki v vsem svojem času delovanja od 20. 6. 2014 do danes ni imel nobene možnosti neposredne, osebne predstavitve svojih stališč v vaših oddajah.
Zato javno pozivamo vse odgovorne v javnem zavodu, da spoštujete določbe vašega zakona, kjer piše, da je RTV Slovenija dolžna:
- zagotavljati verodostojne in nepristranske informativne oddaje, s katerimi celovito javnost;
- zagotavljati kakovostne informacije o vseh pomembnih kulturnih, političnih in ostalih dogodkih;
- posebno pozornost posvečati problematiki in zahtevam otrok ter družin
- posebno pozornost posveča razvijanju splošne, jezikovne in politične kulture;
- spodbujati kulturo javnega dialoga ter omogoča širok prostor za javne razprave o problemih v družbi;
Novinarke in novinarji, urednice in uredniki RTV Slovenija morajo pri svojem delu:
- spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij;
- spoštovati človekovo osebnost in dostojanstvo;
- spoštovati načelo politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma;
- zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, tako da imajo državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj.
Spoštovani predsednik inčlani programskega sveta,
Javno vas pozivamo, da zagotovite slovenski javnosti nepristransko, verodostojno in pluralno obveščenost o dvomu v legitimnost parlamentarnih volitev, o zavlačevanju postopkov na Vrhovnem sodišču in v zvezi s tem, aktivnostih, ki jih izvaja civilna družba.

Odbor 2014, 2. 7. 2014

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top