Metka Zevnik: V nedeljo glasujte proti!

Metka Zevnik, sovoditeljica Koalicije "Za otroke gre!" opozarja, da novela o zakonski zvezi ne priznava izrednega pomena materinstva in očetovstva za otrokov razvoj.

Glede najbolj perečega vprašanja, posvojitev otrok, Zevnikova opozarja, da je zelo pomembna razlika med primeri, ko je posvojen biološki otrok istospolnega partnerja, in primeri, ko nobeden izmed istospolnih partnerjev ni z otrokom v krvnem sorodstvu.

Kritična je tudi do tega, da otroka ne smejo posvojiti stari starši oziroma nekdo, ki bi ga predhodno določili starši v neke vrste oporoki. Otrok, ki bi bil posvojen v skladu z novelo, pa bi šel po njenih navedbah lahko k dvema neznanima moškima ali k dvema neznanima ženskama.

"Združeni levici, ki je predlagala novelo, ni mar niti za dobro otrok, kaj šele za dobro starih staršev," je dejala. "Vse to bi ob spremembi zakona lahko uredili, pa očitno niso hoteli," meni. Dodala je, da gre pri spreminjanju družinskega zakona "za politični projekt Združene levice, ki ne priznava izrednega pomena materinstva in očetovstva za otrokovo rojstvo, razvoj in vzgojo".

Za Zevnikovo trenutna ureditev ni diskriminatorna
Po njenih besedah gre tudi za nezaslišano kršenje otrokovih pravic, ki so določene z ustavo in mednarodnimi konvencijami. Posvojeni otroci ali otroci, spočeti z umetno oploditvijo, bodo vnaprej obsojeni živeti brez očeta ali mame in tudi brez sorodstvenih vezi, je prepričana.

Na očitke, da nekateri otroci že zdaj živijo v istospolnih družinah, a jim veljavni zakon ne zagotavlja vse zaščite in pravic, pa je odgovorila, da imajo v Sloveniji vsi otroci enake pravice, ne glede na to, v kakšni skupnosti živijo.

V koaliciji Za otroke gre, kjer deluje Zevnikova, se prav tako ne strinjajo s trditvijo, da novela odpravlja diskriminacijo istospolnih. "Za nikakršno diskriminacijo ne gre," je dejala. "Upoštevanje dejanskih razlik ni diskriminacija," je poudarila.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top