Na Silvestrovo, drugi sveti večer, bomo blagoslovili domove in skupaj molili pred jaslicami

Bodimo velikodušni, ljubeznivi in pogumni kot Sveti Silvester

Zadnjemu dnevu v letu pravijo Slovenci staro leto, a ne Silvestrov dan ali večer,« je proti koncu 19. stoletja zapisal slovenski narodopisec Ivan Navratil. Večerne plesne zabave in druge hrupne prireditve ob izteku starega in pričakovanju novega leta, ki so se razbohotile z duhom potrošništva, so bile našim prednikom neznane. Pred vstopom v novo leto so ljudje delali obračune sami s seboj. Ta večer je bil drugi sveti večer z družinskim obredom blagoslovitve doma in z molitvijo pred jaslicami. Kdor je mogel, se je udeležil zahvalnega opravila v župnijski cerkvi. Za mlajši rod pa je zadnji dan leta znan pod imenom 'Silvestrovo' ali 'Silvester'. Dobil ga je po svetniku, ki se ga Cerkev spominja na zadnji dan koledarskega leta.

O življenju Svetega Silvestra je ohranjenih veliko zgodb in legend, manj pa zanesljivih zgodovinskih podatkov, čeprav je vodil Cerkev v prelomnem obdobju njene zgodovine – v času, ko je cesar Konstantin dal kristjanom v rimskem cesarstvu svobodo in enakopravnost. Rodil se je v Rimu, kjer je kot mladenič bral na tablah na Kapitolu razglas cesarja Avrelijana o preganjanju kristjanov in o razglasitvi sončnega boga za najvišje rimsko božanstvo. Kot odrasel je doživel Dioklecijanovo preganjanje, med katerim si je prislužil častni naziv 'spoznavalec', saj je kot diakon papeža Marcelina obiskoval kristjane v ječah in jih hrabril. Kot diakon in kasneje kot duhovnik je služil še trem papežem. Po smrti papeža Miltijada leta 314 je bil izvoljen za rimskega škofa in kot 32. naslednik apostola Petra je Kristusovo Cerkev vodil enaindvajset let – do leta 335, ko je umrl.

Kakšen je naš odnos do praznikov?

Pomeni za nas Silvestrovo le planiranje novoletne zabave? Kje bomo? Kaj bomo jedli? Kaj oblekli? S kom bomo preživeti poslednjo noč letošnjega leta? Kakšna darila bomo kupili in komu jih bomo namenili? Kam nas bodo povabili, na kateri gala sprejem se bomo šli pokazat v najlepši garderobi?

Ob vseh naštetih vprašanjih, ki so tudi potrebna, pa se nikar ne pozabimo vprašati, kaj želimo doseči, spremeniti, se naučiti v novem letu?

Praznovanje novega leta je zelo star običaj. Verjetno se strinjamo, da so včasih na praznike gledali z večjim spoštovanjem, kot to počnemo danes. Nanje niso gledali le iz potrošniško uživaškega vidika, kot to danes dela mnogo ljudi. Silvestrovo, ki pomeni tudi slovo od starega leta, naj  bo predvsem čas za krepitev družinskih, prijateljskih vezi ter čas za naš odnos z Bogom.
 

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top