Največja korist otrok po ločitvi sta ljubeča mama in oče

24. 1. 2017 je v Cankarjevem domu potekal posvet na temo Največja korist otrok po ločitvi. Posvet je pripravilo Društvo za Otroke, Očetovstvo in Resnico – DOOR, ki se zavzema za nemoteno vključitev očetov v življenje otrok po razvezi.

Namen strokovnega posveta, kakor so si ga zamislili njegovi pobudniki, je bil v osvetlitvi največje koristi otrok po ločitvi, zakonodajalcu pa so s tem posvetom želeli pomagati pri sprejetju zakona, ki bo resnično v korist otrok. 

Razprava in prispevki nastopajočih strokovnjakov: Boštjana M. Zupančiča, Jadranke Glavač, Melite Kuhar, Mateja Zaplotnika, Lana Vošnjaka, Romana Vodeba ter Francija Donka so šli v smeri uravnoteženega prepoznavanja razvojnih potreb otrok po bivanju z mamo in očetom tudi po tem, ko se razvežeta ali razideta.

V uvodnem prispevku je Franci Donko predstavil spoznanja razvojne psihologije, ki prepoznava nepogrešljivo vlogo dovolj dobrega očeta in dovolj dobre mame za razvojni potencial otroka.  Pojasnil je pomen očeta in mame v otrokovem življenju, ki se kaže tudi v procesu identifikacije in prevzemanja moške in ženske vloge. Proces se lahko dovolj dobro odvije pod pogojem, da ima otrok dostop do obeh staršev, in da so njihovi odnosi intenzivni ter dovolj pogosti. To pa otrokom prikrito omejuje tudi država, saj razvezanim očetom, ki praviloma zapustijo družinsko gnezdo, ne omogoča dovolj kvalitetnega izvajanja starševske skrbi z dovolj pogostimi stiki in soodločanjem o otrokovi vzgoji in osnovnih potrebah.

Franci Donko je poudaril, da politika Socialnih demokratov in Anje Kopač Mrak ni naklonjena pojmovanju družine  matere, očeta in otrok, ki predstavlja znanstveno dokazano najboljše okolje za zdravo rast in razvoj otrok. Posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da želi skrajna levica spremeniti podobo delujoče družine, kakršno poznamo, to pa bo vplivalo tudi na razumevanje urejanja odnosov med starši in otroki po razvezi ali razpadu izvenzakonske skupnosti.

Opozoril je na protidružinsko naravnanost Cerarjeve vlade, ki je šla celo tako daleč, da je na družinskem referendumu v decembru 2015 želela izbrisati naravni spol ter omogočiti posvojitve otrok v homoseksualna, lezbična, transseksualna in queerseksualna razmerja, čemur bi bili podvrženi tudi ranljivi otroci razbitih družin.

Po mnenju Francija Donka Anja Kopač Mrak s politiko zanemarjanja resničnih potreb ljudi nadaljuje, saj na plečih tragične zgodbe koroških dečkov zavlačuje sprejem nujne novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bo omogočila socialnim delavcem in družinskim sodnikom pričetek kvalitetnega vstopanja v proces pomoči pri urejanju družinskih razmerij. Nasprotoval je ideološkemu Družinskemu zakoniku Anje Kopač Mrak; zavzel pa se je za sprejem dopolnjene novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bo spoštovala materinstvo, očetovstvo in otroke. Priporočal je ustanovitev nove Fakulteto za socialno delo in razbremenitev sodišč ter centrov za socialno delo, ki naj se posvetijo strokovnim nalogam pomoči posameznikom in družinam. V postopkih urejanja najbolj občutljivih družinskih razmerij je potrebno ustvarjati pogoje, da bodo otroci odraščali v varnem stiku z mamo in očetom tudi v primerih nedelujočih družin.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top