Neporočanje RTVSLO o Pahorjevem kratenju svobode govora je bila napaka

Objavljamo elektronsko pošto Ksenije Petrovčič Horvat, iz katerega izhaja, da na RTVSLO priznavajo, da je bilo neporočanje o protestu Odbora 2014 pred hotelom Union 5.11.2012 napaka.

Spomnimo. Na tem protestu je predsednik Borut Pahor zahteval od policije, da mora miroljubnim protestnikom Odbora za varstrvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbora 2014, odvzeti 50W (!) zvočnik, ker naj bi menda motili njegovo okroglo mizo s pomenljivim naslovom Dialog za spremembe, na kateri je gostil nemškega predsednika Joachima Gaucka. Verjetno je odveč poudarjati, da Borut Pahor na okroglo mizo ni povabil Odbora 2014, ki je v letu 2014 največje civilnodružbeno gibanje za spremembe, povabil pa je sindikalista Semoliča, ki je že 25 let prtoti vsakim spremembam.

Protest je s protiustavnim odvzemom zvočnika dobil nove razsežnosti. Pahorju namreč protesta ni uspelo zatreti, ampak se je s petjem in drugim programom nadaljeval ter, kot je poročal Frankfurter Allgemeine Zeitung, močno zaznamoval dogajanje nemško slovenske politične in sindikalne elite.

Pismo Ksenije Petrovčič Horvat, ki ga je pisala Ladu Ambrožiču:

From: Horvat Petrovcic Ksenija
Sent: Monday, December 01, 2014 5:54 PM
To: Ambrozic Lado
Subject: RE: protest

Spoštovani!

Dan po demonstracijah, ki jih prof.dr. Juhant omenja, smo na jutranjem uredniškem sestanku dejstvo, da o demonstracijah niti z bežno omembno nismo poročali, označili za napako. Ko sem kasneje raziskovala, zakaj se je to pripetilo, sem ugotovila, da je bila komunikacija med centralno redakcijo in ekipo na terenu pomanjkljiva. Če bi delali po prvotnih načrtih, bi novinarka vklop v Dnevnik posnela pred Unionsko dvorano, kjer so bili protesti in vsaj eno vprašanje bi se nanašalo tudi nanje.  Ker pa smo zaradi tehničnh zmogljivosti vklop morali posneti znotraj dvorane, protestniki pa so takrat že odšli s prizorišča, je v komunikaciji žal prišlo do nesporazuma.
Lepo vas pozdravljam,

Ksenija Horvat Petrovčič

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top