Nova zloraba pooblastil: Center za socialno delo Radovljica

Na Centru za socialno delo Radovljica so zlorabili pooblastila in izvedli najhuši ukrep odvzema otroka ne, da bi se sploh pogovorili s starši. Več si lahko preberete na povezavi: http://www.delo.si/novice/slovenija/materi-16-mesecnega-otroka-odvzeli-brez-opozorila.html

Očitno si določeni na nekaterih Centrih za socialno delo svoje pristojnosti predstavljajo zelo po svoje. Nekako v skladu s povečanimi »tajnimi preiskovalnimi« pooblastili, ki jih je predvideval zavrnjeni sporni Družinski zakonik. Zavrnjeni zakonik je predvideval, da bi o tovrstnih odvzemih odločalo sodišče, vendar pa bi vsa »preiskovalna« tudi tajna preiskovalna dejanja v postopkih še naprej izvajali samovoljno, brez npr. sodnih odredb ali drugih podobnih kontrolnih mehanizmov, na Centrih za socialno delo. Škofjeloški, Radovljiški in še nekateri drugi primeri kažejo, da bo potrebno skorajda neomejeno moč Centrov za socialno delo omejiti ne le s prenosom odločanja na sodišča, temveč tudi z varovalkami za zaščito interesov družin in otrok v pripravljalnih oz. »preiskovalnih« dejanjih Centrov za socialno delo. Sam prenos pristojnosti na sodišča ne bi pomenil potrebnega premika na bolje. Sodišča bi namreč odločala predvsem na podlagi informacij Centrov za socialno delo, odgovornost za slabe odločitve pa bi si centri in sodišča valili eden na drugega.

Zdi se, da bi podobno, kot je med policijo in sodiščem v kazenskih postopkih tožilstvo, tudi v nekaterih socialnovarstvenih postopkih potrebovali vmesno institucijo, ki bi usmerjala preiskovalna dejanja Centrov za socialno delo, kar bi omogočalo, da bi na sodišče prišel čimbolj pripravljen primer. Očitno se kar nekaj strokovnih delavk in delavcev na teh centrih čuti kot da so mali »bogovi«, ki lahko neomejeno posegajo v zasebnost družin, ki jih vzamejo na piko.

Verjamemo, da večina strokovnih delavk in delavcev na Centrih za socialno delo svoje delo opravlja korektno, žal pa ne vsi. Vse bralke in bralce zato prosimo, da nas seznanjajo s po njihovem mnenju spornim delovanjem Centrov za socialno delo. Vsem, ki nas boste obvestili o primerih jamčimo, da bomo zadeve obravnavali z največjo mero korektnosti in spoštovanja vaše zasebnosti.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top