Obama je spodbujal LBGT na mednarodni dan družin

V Združenih državah Amerike so izbrali mednarodni dan družin, da so lahko nekaj povedali o »homofobiji in transfobiji.« Poteza poudarja prioritete  v t.i.»Obamovi doktrini«, predsednikovi zunanji politiki, ki zbuja kritike po vsem svetu – in sproža nevarne posledice.

Kristjani, judje in muslimani, akademski in državni družbeni voditelji so govorili na srečanju na sedežu Združenih Narodov o pomembnosti družine v vseh družbah. Nekaj jih je predstavilo različnost moškega in ženske, predvsem v starševstvu, kar je pomembno za uspešen in zdrav razvoj posameznika ter družbe. Kljub strinjanju, ki povezuje ljudi po svetu, pa je nekdo poudaril, da je družina ter koncept moškosti in ženskosti »na udaru«.

Medtem pa so Združene Države s Finsko dale skupno izjavo, v kateri so obljubili, da se bodo osredotočili na »boj proti zlorabam človekovih pravic oseb LGBT« in oznanili prispevek Finske v višini 1 milijona Evrov za Obamov sklad za enakost. Sklad spodbuja lezbične, gejevske, biseksualne in transseksualne (LGBT) aktiviste v ostalih državah in označuje omejevanje homoseksualnih in transseksualnih aktivnosti, kot je prepoved spodbujanja LGBT pri otrocih ali zahteva po zapisu njihovega pravega spola na potnih listih, za kršenje človekovih pravic.

Ameriški in mednarodni voditelji vedno bolj kritizirajo pristop zunanje politike predsednika Obame, posebno njegove šibke odgovore do ogromnih zločinov na področju človekovih pravic in versko čiščenje v Srednjem Vzhodu in v Afriki.
Obamova administracija pa se hvali, in redki se ne strinjajo s tem, da  ima vedno na voljo več moči za pomoč, ko gre za širjenje spolnih pravic.

Ministrstvo za zunanje zadeve je izdalo seznam njihovih »znatno povečanih prizadevanj« za promocijo pravic LGBT preko »zasebnega sodelovanja z vladami in civilno družbo, javno diplomacijo, zunanjo pomočjo in delom na forumih na več področjih«.

»Malo je področij, kjer so naše naloge tako jasne, kot je delo za pravice in  dostojanstvo oseb LGBT po vsem svetu,« je dejal sekretar John Kerry.

Seznam z naštetimi dejstvi aktivnosti navaja »Hiter in učinkovit odgovor na nasilje in diskriminacijo do oseb LGBT je prioriteta ministrstva za zunanje zadeve.« Vodstvo ministrstva za zunanje zadeve si »stalno prizadeva, tako zasebno kot javno, v imenu LGBT beguncev in iskalcev azila.«

Ugrabitev več sto šolark s strani Nigerijskih teroristov je nepričakovano pokazala, kar kritiki vidijo kot pomanjkanje ravnotežja predsednikovih prioritet. Potem, ko je Michelle Obama skupaj z zvezdami Hollywoda zahtevala prizadevanja za rešitev deklic, ki jih je ugrabil Boko Haram, se je izvedelo, da je Ministrstvo za zunanje zadeve dvakrat zavrnilo vize dvema krščanskima deklicama, ki sta žrtvi Boko Harama. Ena je preživela pokol, druga je bila prodana kot sužnja-nevesta.

»Soočili smo se z administracijo, ki je zanikala versko diskriminacijo kristjanov v Nigeriji;« je dejal odvetnik za človekove pravice Emmanuel Ogebe.

Izvršni predpis iz leta 2011 je napravil lezbične, gejevske, biseksualne in transseksualne (LGBT) pravice za najvišjo prioriteto zunanje politike.

Narodni voditelji in strokovnjaki za zunanjo politiko menijo, da je ta poudarek v nekaterih državah povzročil odpor.
Ugandski predsednik Museveni je najprej nasprotoval zakonodaji, ki bi zaostrovala kazni na področju homoseksualnosti. Ko je ta zakon vseeno podpisal, je Museveni poudaril, da je imel pritisk s strani Obame nasprotni učinek.

»Rad bi odvrnil vlado ZDA od stališča, da bo sprejetje tega zakona ‘zapletlo naše cenjene odnose’, kot je dejal predsednik Obama,« je dejal Museveni.

»Afričani ne skušamo vsiliti naših pogledov nikomur. Nočemo pa tudi, da bi nam kdo drug vsiljeval svoje poglede.«

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top