Tudi oče je nujno potreben za razvoj otroka

Vsako leto se v povprečju razide nekaj več kot tisoč slovenskih parov, ki že imajo družino. O skrbništvu odločajo centri za socialno delo ali pa celo sodniki, ki očitno bolj zaupajo materam. Vse bolj je v ospredju vprašanje, zakaj so otroci običajno dodeljeni materam?

V Sloveniji je bilo v zadnjih desetih letih (2004-2013) glede na podatke statističnega urada v povprečju nekaj več kot 2400 razvez letno, od tega v povprečju nekaj več kot tisoč parov brez otrok. Drugi so ob razvezi morali doreči tudi, komu bodo zaupani otroci.

Več kot tri četrtine otrok je dodeljenih materam

V veliki večini primerov je bilo zaupanje otrok v varstvo in vzgojo dodeljeno ženi:
- 77 odstotkov ženi,
- 8 odstotkov možu,
- 13 odstotkov skupno,
- 2 odstotka drugačna rešitev.

Pri tem velja omeniti, da te številke vsebujejo vse primere, tudi tiste, kjer se starša dogovorita sama. Kot se je izkazalo z Analizo odločanja sodišč o vzgoji in varstvu otrok na vzorcu 95 naključno izbranih spisov iz leta 2014, odločitev, komu bo otrok zaupan, starši sprejmejo sami že pred postopkom ali pozneje med postopkom. Le v desetini primerov je moralo odločiti sodišče, pri tem je bil v 20 odstotkih otrok dodeljen očetu.

V teh 95 primerih je bil v 75 odstotkih otrok zaupan mami, v osmih odstotkih očetu, v 16 odstotkih pa je prišlo do skupnega varstva.

Da so mame do neke mere privilegirane, se strinja tudi odvetnik Boštjan Verstovšek, a dodaja, da njihov cilj ni izvajanje križarskega pohoda, da bi bilo čim več otrok dodeljenih očetom."Pomembno je, da se, takoj ko pride do spora med starši, vzpostavi kakovosten režim stikov, ne glede na to, komu je otrok formalno dodeljen z začasno odredbo. Če se to ne zagotovi, se otrok popolnoma odtuji od enega starša, saj ima drugi v času dolgotrajnih postopkov idealno priložnost, da mu opere možgane," pravi Verstovšek.

Celoten članek si lahko preberete na siol.net

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top