16. dan zapora: Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju: Odločite!

Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju pri Zboru za republiko je na Vrhovno sodišče RS naslovil že dva poziva, da se nemudoma odloči o zadržanju oziroma prekinitvi izvrševanja kazni zapora za Janeza Janšo. Kljub tem pozivom, odločitev še do danes ni bila sprejeta in vodja opozicije je začel prestajati kazen in je v zaporu že 10 dni.

Ponovno opozarjamo, da posledic ene najhujših kršitev človekovih pravic – nezakonitega odvzema svobode – ne bo mogoče popraviti. Ponovno opozarjamo na vsebino sklepa Ustavnega sodišča RS in še posebej ločenih menj treh ustavnih sodnikov v zvezi s to zadevo ter na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti vodje opozoicije, ki uveljavlja tudi kršitev kazenskega zakona.

Namesto odločitve  o prekinitvi prestajanja kazni smo ponovno priče brezdušnemu birokrtatskemu zavlačevanju, ko kljub zahtevi vodje kazenskega oddelka Vrhovnega sodišča sodnici poročevalki, da zadevo pripravi za odločanje senata, senat o zadevi še ni odločil.

Sodnico poročevalko opozarjamo, da so glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti, ki uveljavlja tudi kršitev kazenskega zakona, ker izrek pravnomočne sodbe ne vsebuje konkretizacije vseh znakov očitanega kaznivega dejanja, kar pomeni, da vodji opozicije očitano dejanje ni kaznivo dejanje, izpolnjeni vsi pogoji za odločitev o prekinitvi prestajanja kazni zapora in da je njena dolžnost, da omogoči odločitev senata o tem.

Opozarjamo, da je ob tem povsem nepomembno, ali gre za kompleksno zadevo, saj je za odločanje o prekinitvi prestajanja kazni pomemba le ugotovitev, da izrek sodbe ne vsebuje konkretnega opisa kaznivega dejanja. Dokončna ugotovitev o tem pa bo narekovala tudi oprostilno sodbo za vodjo opozicije in je zato nujno, da sodišče prepreči nadaljevanje škodljivih posledic nezakonitega odvzema svobode.

Opozarjamo, da je v vseh primerih suma kršitve človekovih pravic in neupravičenega odvzema svobode sodišče dolžno odločati nemudoma. Zato ponovno pozivamo sodišče, da nemudoma odloči o prekinitvi prestajanja zaporne kazni za Janeza Janšo, saj za to ne potrebuje mnenje Vrhovnega državnega tožilstva RS.

Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top