Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev- gre za nezakonit odvzem!

  Izjava za javnost o nezakonitem ravnanju CSD Velenje pri odvzemu koroških dečkov

V Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev se odzivamo na ugotovitve upravne inšpekcije v CSD Velenje v primeru odvzema koroških dečkov.

CSD vsebinsko odloča po področnih zakonih (Zakon o socialnem varstvu, Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih...), postopkovno pa v skladu z Zakonom o upravnem postopku.
Upravna inšpekcija je ugotovila, da: "CSD Velenje v eni točki ni navedel pravne podlage iz materialnega predpisa in da zaradi pomanjkljive obrazložitve ni izkazal, da so izpolnjeni pogoji za odločitev ter da pritožba zoper odločbo ne zadrži njene izvršitve".
"Med drugim starima staršema ni priznal statusa stranke v postopku, čeprav je odločil o njuni obveznosti in jima odločbe tudi ni vročil".
To pomeni, da nikakor ne gre le za formalne napake (kot, če bi  nekomu voščili dobro jutro s čemernim obrazom namesto z  nasmehom), ampak gre za niz strokovnih napak, do katerih se Upravno sodišče in Upravna inšpekcija nista vsebinsko opredelila.

V Odboru za pravice vnukov in starih staršev opozarjamo na nevzdržno stanje, ki so ga v tem primeru povzročile napačne odločitve CSD Velenje in Slovenj Gradec.
Gre za kršenje osnovnih človekovih pravic dečkoma in starim staršem, zagotovljenih v 53.členu Ustave RS, in 8.členu EKČP, ter sodne prakse ESŠČ, na kar z odvetnikom starih staršev vseskozi opozarjamo.
V  Odboru smo že na začetku opozarjali na proti-pravno in neživljenjsko stanje, ker stari starši niso smeli biti stranka v postopku in jim je CSD Velenje s tem odvzel pravico do skupnega družinskega življenja z vnukoma.
Ministrica je za "umiritev" situacije sicer žrtvovala direktorja CSD Slovenj Gradec, vendar nevzdržno stanje za otroka in stare starše s tem ni odpravljeno, zato v Odboru za pravice vnukov in starih staršev zahtevamo takojšen odstop vodstev obeh CSD, sekretarke skupnosti CSD ter  vodje socialne inšpekcije, ki je pri nadzoru napačno in za otroke škodljivo ugotovil, da je center ravnal strokovno in zakonito. Prav tako zahtevamo odstop  ministrice Anje Kopač Mrak, katere objektivna in subjektivna odgovornost je na dlani že po tiskovni konferenci, na kateri je z ostalimi službami zagovarjala sporno odločitev o odvzemu otrok babici in dedku.

Gibanje za otroke in družine.si  je v Državni zbor že  vložilo Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, s katero odpravlja možnosti takih nezakonitih postopkov in upošteva pomen razširjene družine, še posebej odločitve starih staršev v primerih kot poteka pri koroških otrocih. V tem predlogu je tudi možnost, da stari starši posvojijo svoje vnuke.
Za obravnavo te Novele zakona v Državnem zboru  bo potrebno zbrati 5000 podpisov, ki jih bo Gibanje za otroke in družine.si začelo zbirati s 1. septembrom. Že sedaj vabimo k podpisu vse, ki želite obvarovati otroke in vnuke pred podobnimi postopki, kot so jih izpeljali v primeru koroških dečkov, tako centra za socialno delo kot proti-družinsko Ministrstvo, ki ga vodi dr. Anja Kopač Mrak.

V imenu Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev:
Metka Zevnik, Glas starih staršev – Združenje starih staršev Slovenije  in
Franci Donko, strokovni zastopnik starih staršev

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top