Otroci so naše veselje, naše bogastvo

Letno število rojstev (na žensko) v Sloveniji je kritično nizko. Leta 1999 se je v Sloveniji rodilo samo 1,21 otrok na eno žensko. Od takrat rodnost sicer postopoma narašča, kljub temu pa je še vedno (pre)nizka. Pred tremi leti je bila stopnja rodnosti 1,58 otrok na žensko.

Zakaj je rodnost v Sloveniji tako nizka, je vprašanje, s katerim se v zadnjih letih ukvarja mnogo različnih institucij. Na Inštitutu za narodnostna vprašanja so naredili raziskavo z naslovom Etnična pripadnost in rodnost v Sloveniji: faktor tretjega in višjih redov rojstva v reprodukciji stalnega prebivalstva, v kateri so ugotovili, da je izostanek tretjega in višjih redov rojstev ključen za proces zniževanja rodnosti. Globalna študija, ki je bila lani objavljena v prestižni znanstveni reviji Science pa je potrdila, da nizka rodnost v Sloveniji znižuje življenjsko raven. "Zelo nizka rodnost med 1,2 in 1,6 otroka na žensko, ki jo beležimo v Sloveniji v zadnjega četrt stoletja, je tako zelo nizka, da je njen vpliv na blaginjo negativen", so zapisali na spletni strani Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani

Slovenija je ena izmed redkih držav, ki jim študija priporoča, da naj država vzpodbuja višjo rodnost, saj je trenutna raven tako nizka, da znižuje življenjsko raven prebivalstva, hkrati pa se bo potrebno ukvarjati z visokimi stroški hitrega staranja prebivalstva, pravi dr. Jože Sambt iz Ekonomske fakultete v Ljubljani, soavtor študije.

"Ta celovitejša obravnava stroškov vzgoje otrok pokaže, da imajo v ZDA in številnih drugih razvitih in srednje razvitih državah ljudje približno tolikšno število otrok, ki je najboljše za splošno življenjsko raven«, pravi Mason iz East‑West Centra, ki je hkrati tudi profesor ekonomije na Univerzi Hawaii‑Manoa. »Samo v nekaterih državah, med katerimi je tudi Slovenija, naj bi vlade poskušale spodbujati ljudi, da bi meli več otrok." 

Medtem, ko bi morali v Sloveniji spodbujati pare, da se odločijo vsaj še za drugega otroka, si v Makedoniji prizadevajo, da bi se družine odločile (vsaj) za tretjega. Tisti z več poguma (ne denarja, poguma), pa jih imajo tudi 5 in več. Oglejte si kratek video družinice s petimi otroki iz Makedonije.

Očka:  Stara sva 32 let. Sva najmlajši makedonski par s petimi otroki. Pet otrok imava! Vsako jutro jih morava pripraviti za šolo, čeprav je očka kdaj pa kdaj živčen, ker zamudi v službo.

Mama: Pri nas je vedno zabavno in veselo. Otroke vzgajamo tako, da so skromni v svojih željah in zahtevah in da zaupajo, da bodo na ta način dobili več kot pa če bi mislili samo nase. Otroci so večje bogastvo kot pa denar.

Očka: Zelo srečna sva, da imava pet otrok.

Mama: Ljudje nama pogosto rečejo, da sva zelo pogumna, da imava pet otrok.

Otroci so naše veselje, naše bogastvo. So temelj družine. Ko soustvarjamo novo življenje, se približamo Bogu. Imeti družine v veliko otroki, je naša tradicija in hkrati naša prihodnost. Za srečno družino in varno prihodnost; povečaj svojo družino in se odloči še za tretjega otroka.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top