28. december - praznik nedolžnih otrok

28. decembra je praznik nedolžnih otrok, v Sloveniji pa je to tudi narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje.

Cerkev že od 5. stoletja obhaja spomin nedolžnih betlehemskih otrok, ki jih je dal pomoriti kralj Herod, ker je hotel spraviti s poti dete Jezusa, ki so ga modri z Vzhoda označili kot ‘novorojenega judovskega kralja’. Ti otroci so bili dejansko umorjeni zaradi Kristusa. Zato te nedolžne otroke pogosto imenujemo tudi prvi mučenci.

Kakor nekdaj betlehemski otroci, tako so danes nedolžne in nepotrebne žrtve tudi tisoči nerojenih fantkov in deklic, ki se ne smejo roditi. Ob prazniku najmanjših mučencev Cerkve se spomnimo tudi nanje. V javnem življenju se zavzemajmo za spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti.

Narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje so na pobudo laiškihorganizacij v Sloveniji, zbranih v Svetu katoliških laikov Slovenije (SKLS), določili slovenski škofje na 65.redni seji SŠK 26. marca 2012 v Novem mestu.

Vabimo, da na ta dan še posebej molimo za vse nerojene otroke, splavljene in tiste, ki jim grozi splav, pa tudi prosimo za ozdravljenje ran.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top