Papež Frančišek za zaščito družine in življenja (5)

Papež se je v nagovoru ameriškemu kongresu zavzel za dostojanstvo politike, dela, življenja, družine ter za svobodo. Papež Frančišek je poglobljeno spregovoril o pomenu družine ter pojasnil, da je njegova udeležba na svetovnem srečanju družin glavni razlog njegovega obiska ZDA: "Moja želja je, da bi bila tekom mojega obiska družina ponavljajoča se tema." Papež Frančišek je spodbudil poslušalce naj spoznajo "kako bistvena je bila družina v izgradnji  te države! In kako zelo si še vedno zasluži našo podporo in spodbudo". 

Pred skupno sejo obeh domov kongresa, je imel papež vzpodbuden nagovor v katerem je Američane pozval naj dosežejo najvišje narodne ideale. Papež Frančišek je spomnil na Abrahama Lincolna, Martina Luthra Kinga ml., Dorothy Day in Thomasa Mertona ter pohvalil ameriško zavezanost "svobodi", "svobodi v pluralnosti in neizključevanju", "družbeni pravičnosti in osebnostnim pravicam" ter "sposobnosti za dialog in odprtosti do Boga".

Papež Frančišek je v začetku svojega nagovora poudaril pomen politike, ki jo je označil za božji poklic:
"Poklicani ste, da branite in ohranite dostojanstvo svojih sodržavljanov pri neumornem in zahtevnem prizadevanju za skupno dobro, kajti to je glavni cilj vseh politik. Politična skupnost obstane, kadar si prizadeva, zadovoljevati skupne potrebe, pri tem pa spodbuja rast vseh svojih članov, predvsem tistih, ki se nahajajo v položaju večje ranljivosti ali tveganja. Zakonodajna dejavnost vedno temelji na skrbi za ljudi. K temu ste povabljeni, poklicani in sklicani s strani tistih, ki so vas izvolil."

Frančišek je izpostavil Mojzesa kot zgled za vse zakonodajalce: "Mojzesov lik nas vodi neposredno k Bogu in s tem k transcendentnemu dostojanstvu človeškega bitja". Člane Kongresa je spomnil na njihovo osrednjo nalogo: "Poklicani ste, da z zakoni varujete podobo in podobnost, ki jo je Bog oblikoval na vsakem človeškem obrazu." Kasneje je ponovil: "Vsa politična aktivnost mora služiti in vzpodbujati  dobro v človeku ter temeljiti na spoštovanju njegovega ali njenega dostojanstva."

Papež Frančišek je prejel najglasnejše in najdaljše ovacije, ko je ponovil svojo podporo pravici do življenja vseh oseb, ne glede na starost, stopnjo razvoja ali invalidnost:  "Zlato pravilo nas tudi opominja naše odgovornosti, da ščitimo in branimo človeško življenje na vsaki stopnji njenega razvoj."

Papež Frančišek spodbuja celostno ekologijo svobode. Poudaril je osrednjo vlogo verske svobode ter zbrane opomnil naj "zaščitijo versko svobodo, intelektualno svobodo in posameznikove svoboščine." S tem je ponovil svoj sredin poziv v Beli hiši, kjer je, ko je neposredno nagovoril predsednika Obamo:

"Kot so nas opomnili  moji bratje, ameriški škofje, smo vsi poklicani, naj bomo kot dobri državljani  pozorni ter ohranjajmo in branimo versko svobodo pred vsem, kar bi  jo ogrožalo ali kompromitiralo." Papež Frančišek

In res je Papež Frančišek, po praznovanju kanonizacijske maše, nenačrtovano obiskal skupnost sester Male sestre ubogih, ki toži Obamovo  vlado zaradi njenih poskusov kršenja  verske svobode na podlagi odloka ministrstva za zdravje in socialne zadeve, ki za zaposlene zaukazuje brezplačna  kontracepcijska sredstva.

Papež Frančišek o pomenu družine

Papež Frančišek je poglobljeno spregovoril o pomenu družine ter pojasnil, da je njegova udeležba na svetovnem srečanju družin glavni razlog njegovega obiska ZDA: "Moja želja je, da bi bila tekom mojega obiska družina ponavljajoča se tema." Poslušalce je spodbudil, naj spoznajo "kako bistvena je bila družina v izgradnji  te države! In kako zelo si še vedno zasluži našo podporo in spodbudo!" S temi izjavami je ponovno povzročil dolge, glasne, stoječe ovacije.

"Vendar ne morem skriti svoje zaskrbljenosti za družino, ki je ogrožena, morda kot še nikoli poprej, tako od znotraj kot od zunaj. Temeljni odnosi, ki so osnova zakonske zveze in družine, se postavljajo pod vprašaj.  Jaz lahko le ponovno izpostavim pomen, predvsem pa bogastvo in lepoto družinskega življenja." Papež Frančišek

Papež Frančišek je citiral svojo encikliko/okrožnico, Laudato Si, ter pripomnil, da je podjetništvo "plemenit poklic, ki je usmerjen v ustvarjanje bogastva in izboljšanje sveta. Lahko je ploden vir blaginje na območju kjer deluje, še zlasti, če vidi v ustvarjanju novih delovnih mest bistveni del svojega prispevka k skupnemu dobremu."

Politične voditelje je pozval k skrbi za revne in poudaril, da se mora "boj proti revščini in lakoti neprestano bojevati na mnogih frontah, predvsem pa pri njenih vzrokih" ter dodal, da je "samoumevno, da je del tega pomembnega truda ustvarjanje in porazdelitev bogastva."

Papež Frančišek proti smrtni kazni

Papež Frančišek se je tudi zavzel za odpravo smrtne kazni ter pozval politiko in strokovnjake k sodelovanju in iskanju najboljših načinov za ohranjanje stvarstva ter sprejetju priseljencev . "Mi, ljudje te celine, se ne bojimo tujcev, ker je bila večina od nas nekoč tujcev. To vam govorim kot sin priseljencev in vem da je tudi med vami veliko potomcev priseljencev."

Papež Frančišek nas je vse spomnil na pomembnost zlatega pravila: "Obravnavajmo druge z istim navdušenjem in sočutjem, kot si sami želimo biti obravnavani. Iščimo za druge iste možnosti, kot jih iščemo zase. Pomagajmo drugim, da bodo rasli, kot bi želeli, da se nam pomaga. Z eno besed: če želimo varnost, dajmo varnost; če želimo življenje, dajmo življenje; če želimo priložnost, omogočimo priložnost."

Papež je sklenil svoj nagovor s tremi preprostim besedami: "Bog, blagoslovi Ameriko!"

Članek v angleščini lahko preberete tukaj.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top