Podpišite peticijo: Poziv Vladi RS, da spoštuje tradicionalno kulturo

 Vabimo vas, da pospišete peticijo Vladi RS, da ne ukine programskega financiranja APZ Tone Tomšič in AFS France Marolt.

Poziv Vladi RS, da spoštuje tradicionalno kulturo

Vlado Republike Slovenije prosimo, da z letnim programskim financiranjem omogoči delovanje Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič in Akademske folklorne skupine France Marolt. Gre namreč, s spoštovanjem do stotin slovenskih zborov in folklornih skupin, za eni najpomembnejših ljubiteljskih organizacij na nacionalni ravni.

APZ Tone Tomšič in AFS France Marolt sta že dolga desetletja med najbolj uveljavljenimi zasedbami na svojem področju v Sloveniji. Sta del slovenske kulturne tradicije, podobno kot sta glasbeni zvrsti – zborovska glasba in folklora, del slovenske tradicije.

Kljub temu, da delujeta v Ljubljani, APZ Tone Tomšič in AFS France Marolt, nista ljubljanski zasedbi, temveč stičišče zborovske in folklorne Slovenije, kjer se v določenem življenjskem obdobju združujejo in povezujejo pevke in pevci ter plesalke in plesalci iz vse Slovenije.

APZ Tone Tomšič in AFS France Marolt sta odlični zasedbi, ki so ju zaznamovali vrhunski uspehi na domačih in tujih odrih. S svojo kvaliteto in pristopom dajeta zgled številnim drugim

Mnogi študentje se v teh dveh zasedbah naučijo najkvalitetnejšega petja in plesanja ter to izkušnjo po končanem študiju nesejo s sabo v svoje domače kraje. S tem se po Sloveniji dviga kvaliteta in mnogokrat na novo ustanavljajo zbori in folklorne skupine.

S tem, ko je Ministrstvo za kulturo odtegnilo letno programsko financiranje dvema osrednjima ljubiteljskima organizacijama tradicionalnega kulturnega izročila, se žal še enkrat več kaže, da vlada ne spoštuje zborovstva, folklore ter tradicionalnih vrednot in tradicionalne kulture.

Vlado prosimo, da vendarle pomaga z letnim programskim financiranjem, da bosta APZ Tone Tomšič in AFS France Marolt lahko delovala tudi v prihodnje.

Podpisi bodo skupaj s peticijo poslani ministru za kulturo. Upamo, da bodo tehtni argumenti in množica podpisnikov prepričali ministra.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok

Peticijo lahko podpišete tukaj.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top