Prava moškost

Moško telo povezujemo z močjo. Lepo je videti močnega moškega, ki je močan zaradi svoje notranje moči. Moški je zares močan, ko si upa biti v stiku s samim seboj. Nasprotje močnega moškega pa je oblasten, aroganten moški...

... To je tisti, ki potrebuje močan in hiter avto, da se dokaže, tisti, ki se postavlja nad druge, tisti, ki svojo »moč« išče v poniževanju in teptanju drugih, tisti, ki se ogradi z močnim oklepom. Ko moški svoje moči, ki mu je dana od Boga, ne uporabi za služenje, se rodi izkoriščevanje, poželenje, jemanje … To ni podoba moške moči. Moški je poklican k boju s samim s seboj, s srečanjem s sabo in k temu, da svojo ženo (in družino) ščiti in varuje.

»Dokler moški ni prepričan, da je moški, bo skušal to dokazati.« J. Evert

Če si fant predstavlja svojo bodoče nevesto, ne razmišlja o tem, kako bo do nje »nekaj dobil«, ampak ima v mislih željo, da bi ji podaril svoje življenje.
V srcu vsakega človeka se bije boj med ljubeznijo in poželenjem. Kadar dekle pozabi na svojo vrednost in se je pripravljena spustiti v spolni odnos pred poroko, naj bi jo fant, če jo ima rad, zaščitil s tem, da ji reče »ne«. To je eden najbolj jasnih znakov moškosti: da si zmožen videti dostojasntvo ženske tudi takrat, ko ona tega ne zmore. Fantje včasih pozabijo na svojo željo, da bi bili gentelmani na račun tega, da bi dobili užitek.
Ko je fantu neko dekle všeč, se pogosto vpraša:”Kako daleč je predaleč?” Najboljši odgovor je: “Predstavljaj si, da je tvoja bodoča žena, ki je morda še ne poznaš, prav ta trenutek na zmenku z nekim fantom, ki ga ne boš nikoli spoznal. Kako daleč bi si želel, da gresta? Verjetno si želiš, da bi bila po zmenku enako čista, kot je bila pred njim.”
Z dekleti torej potrebno ravnati tako, kot bi si vi želeli, da drugi fant dela s tvojo bodočo nevesto.
Po drugi strani je pa skoraj absurdno, da se vprašamo, kako blizu greha lahko spravimo svoje dekle. Biti moški ne pomeni, kako bomo uspeli izrabiti žensko, ampak kako zaščititi njeno telo in dušo. Ker sicer tista »ljubezen« ni ljubezen, ampak je namenjena samo užitku, jemanju. Ljubezen je sposobna junaških dejanj in eno izmed teh je čistost do poroke.
V sebi vemo, da je bolj možato varovati nedolžnost dekleta kot pa jo raniti. Navsezadnje, kaj zahteva več moči? Lažje je s sladkimi besedami zlomiti odpor dekleta, kot pa ohraniti čistost. Lažja izbira zahteva od dekleta le, da je šibka in popusti, težja pa od fanta, da je močan.
Če je torej pravi moški bojevnik in gentelman, kako to doseči, kaj to sploh pomeni? Kdo je vzor moškosti?
Vzor moškosti je Bog pokazal po svojem sinu Jezusu Kristusu, ki se je žrtvoval, da je rešil druge. In to je vzor moškega. Je tisti, ki se mora bojevati za dobro drugih. Če prenesemo na zakonski odnos – za dobro svoje ljubljene in otrok. Kristus je glava Cerkvi in on je dal za cerkev svoje življenje. To torej pomeni vodenje – pomeni služenje v ljubezni.

Katarina Nzobandora

Zavod ŽIV!M

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top