Prava ženskost

Kaj pomeni biti dekle, kaj pomeni biti zares ženska?

Ženska duša in telo je skrivnost, ki je vredna iskanja, ženske moramo doživeti občutek da smo zaželene, iskane in ljubljene. Vsaka ženska hrepeni po ljubezni, a so mnoge obupale nad tem, da bi našle pravo ljubezen. Ženske si večkrat rečemo, da prava ljubezen ne obstaja ali pa da je nismo vredne. Vendar ljubezen obstaja in me smo jo vredne!

Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril (1Mz 1, 27).

Kako jo najti? Začeti moramo pri sebi in prevzeti odgovornost za svoja dejanja, besede, oblačenje, poglede in misli. Morda zveni grobo, a vse prevečkrat prelagamo odgovornost na moške, ko mislimo:

Če ima fant pregrešne misli ob pogledu na nas, je to njegov problem Pa je res? Kavbojke pod pasom, oprijeta majčka do popka s tankimi naramnicami, kratko krilo... Me prodajamo to, kar fantje želijo: seks in nespoštovanje do našega telesa. Ženske imamo moč – moč, da pritegnemo poglede, hkrati pa imamo tudi moč, da pritegnemo srca. Vabimo fante, naj se do nas obnašajo kot gentelmani ali kot živali. Če torej punca želi, da fant spoštuje njeno osebnost, je verjetno bolje, da ga ne odvrača od tega z uhanom v popku. Ker če smo fanta osvojile s telesom, je to tudi tisto zaradi česar bo ostal – vsaj dokler se nas ne bo naveličal in si našel kakšno drugo.

Fantje so vedno fantje: Res je. Starejši moški je povedal: »V svojem življenju sem videl že več generacij in fantje so vedno enaki: dekletom govorijo sladke besede, da bi jih pripravili do tega, da bi z njimi kaj počele. Ta generacija žensk pa je drugačna. Dovolj so neumne, da fantom pustijo, da dobijo svoje.«

Te besede so trde, a resnične. Dejstvo je, da je vsak fant sposoben biti gentelman. Ampak zakaj bi se trudil, če mu za seks ni treba vedeti niti priimka dekleta? Punce fantom odvzamemo velik del njegove motivacije. Tako da lahko še naprej lahko krivimo fante ali pa končno same kaj ukrenemo. Presenečene bi bile, če bi vedele, česa so sposobni fantje, kadar ima dekle dovolj hrbtenice, da pričakuje, da bi fant z njo ravnal spoštljivo.

Fantje nočejo nedolžnih punc: Veliko fantov hoče »za zdaj« imeti lahko punco, ko bi se ustalili in zdivjali, pa bi imeli “angela”. Punce zato čutijo, da nimajo sreče: ali se fantom vdajo, imajo pozornost sedaj in so kasneje zavržene ali pa ostanejo nedolžne in raskirajo, da bodo še 10 let same. Kakšna je rešitev? Postaviti si moramo vprašanje: »Sem punca za en zmenek ali za ljubezen? Sem punca »za zdaj« ali »za vedno«?«

Kateri fant bi hotel imeti čisto dekle? Vsak. Zato ne sklepajte kompromisov zaradi njih, ampak spoštujte svoje telo. Tako vas bodo spoštovali tudi fantje.

Dobrih fantov ni: ni res. Mogoče se pa morate vprašati, v kakšnih krogih se gibljete, s kom se družite. Morda morate le zamenjati prijatelje.

Nemogoče je ostati čista: Crystalin Evert je zapisala: »Redko sem molila, obkrožala sem se z napačnimi ljudmi, hodila z ženskarji in bila presenečena, kako težko je ostati čist.«
Kadar nas Bog k nečemu kliče, nam da tudi sredstva za to. Tako nam je Jezus zapustil spoved in evharistijo. Mogoče sta vam le odvečno breme ali dolgočasen obred, mogoče se spovedi celo bojite. Ampak to pomeni le bežanje od Božjega usmiljenja. Po opravljeni spovedi se bo v vas naselil mir, ki vam ga ne more dati nobeno razmerje s fanti.

Zame je že prepozno: To je le izgovor za to, da bi se izognile težki nalogi vnovičnega grajenja svojega samospoštovanja. V preteklosti vsakega človeka je kaj, kar bi rad izbrisal. Kar nas dela velike je to, da se učimo iz svojih napak in napak drugih, da jih ne ponavljamo, da si odpustimo in ne dovolimo, da nas napake porazijo. Imejte zaupanje vase in vero v Boga. Mogoče se zdi obžalovanje preteklosti preveliko, ampak je Božja ljubezen še večja.

Torej ne dovolimo slabim mislim, da bi nas prevzele, ampak začnimo spoštovati svoje telo, ga poslušati in se pri obnašanju in oblačenju obračati na najlepši zgled ženskosti, na Marijo. Ona nam bo vedno znala pokazati pravo pot.

Katarina Nzobandora
Zavod ŽIV!M

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top