Pravna Fakulteta v Ljubljani razume proces proti Janezu Janši kot političen

Pravna fakulteta je posredno priznala, da je proces proti Janezu Janši političen in ne pravni proces. To je pomemben dosežek, saj je Odbor 2014 to vseskozi trdil.

V sredo 14. 1. je bila predstavitev knjige govorov na shodih za pravico in proti zlorabam v pravosodju, ki so skoraj 6 mesecev potekali pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani. Izdajatelj knjige in Odbor 2014 sta pri več ponudnikih preverjala možnost najema dvorane za predstavitev. Med drugim tudi na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, ki javno ponuja svojo dvorano v najem. Po nekajdnevnem molku so 12. 1. ob 11.29 uri iz Pravne fakultete po elektronski pošti poslali naslednji dopis:

»Spoštovana gospa Maljevič,

najprej opravičilo, da ste nekoliko dlje čakali na odgovor, a vseeno upam, da Vam to ne bo povzročilo težav pri organizaciji dogodka. Žal Vam moram namreč sporočiti, da dvorane ne moremo oddati. Na fakulteti UL namreč ne moremo gostiti dogodkov, ki ali bi lahko v javnosti budili percepcijo dogodkov s (pretežno) političnim ozadjem. Povsem mogoče je, da gre le za percepcijo, a kot fakulteta smo zavezani paziti tudi na to. Ocenili pa smo, da bo, glede na izkušnje z odzivi v medijih in javnosti, ta dogodek precej odmeven – kar je v osnovi sicer pozitivno, a če je ta odmevnost lahko povezana z aktualnim političnim dogajanjem, je tveganje za videz nepristranskosti fakultete, ki je vendarle v drugačnem položaju kot neka gospodarska družba, ki oddaja svoje prostore za različne namene, vseeno preveliko.
Še enkrat obžalujem, če boste imeli zaradi te odločitve težave z organizacijo dogodka, a verjamem, da Vam bo uspelo vse urediti pravočasno.
Hvala za razumevanje in prijazen pozdrav,


Boštjan Koritnik
tajnik
«

Dopis je zelo zanimiv. Zaposleni v okviru Pravne fakultete se namreč od začetka sodnega procesa eden za drugim javno vključujejo v proces proti Janezu Janši. Njen dekan dr. Rajko Pirnat je celo soavtor nezakonitega in protiustavnega odvzema poslanskega mandata, kakor je ugotovilo Ustavno sodišče. Dr. Dragan Petrovec je v pogovoru na MMC RTVSLO protestnike pred sodiščem zmerjal z »zametkom drhali« itn. Očitno se lahko na tej fakulteti vpleta v proces proti Janezu Janši vsak – ne sme pa biti vpletena dvorana!

Izahaja pa iz tega dopisa zelo pomembna stvar. »Na fakulteti UL namreč ne moremo gostiti dogodkov, ki ali bi lahko v javnosti budili percepcijo dogodkov s (pretežno) političnim ozadjem.« Pravna fakulteta je s tem torej posredno priznala, da je proces proti Janezu Janši političen in ne pravni proces. To je pomemben dosežek, saj je Odbor 2014 to vseskozi trdil. Odbor 2014 in Pravna fakulteta sta torej zbližala stališče do ključne opredelitve procesa proti Janezu Janši, kar upajmo, je dober znak za sodelovanje pri izvedbi nujnih sprememb za večjo javnost, preglednost in odgovornost v pravosodju.

Aleš Primc

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top