Prazniki so lepa priložnost za delo usmiljenja obiskovanja bolnih in osamljenih, ki zmanjšuje število samomorov

Statistika samomorov v  Sloveniji razkriva, da si pri nas vsako leto vzame življenje več ljudi, kot jih umre v prometnih nesrečah. Predstojnik Slovenskega centra za raziskovanje samomora:
»Veliko ljudi iz ne najde izhoda iz globokega nemira in zanje neznosnega življenjskega položaja, zato se v določenem trenutku odločijo, da bodo naredili samomor. To odločitev sprejmejo po obdobju velike razdvojenosti. Ko se odločijo, pa postanejo kot voda v jezeru – umirijo se. Pomirili so se, ker so sprejeli odločitev. Zdaj lahko uresničijo načrt.«

V prazničnem času pogrešamo bližino in ljubezen

"Stres, depresivni simptomi, tesnoba in osamljenost lahko pripomorejo k temu, da v prazničnem času težje doživljamo čustva veselja. V tem obdobju so zelo ranljivi tudi ljudje, ki so nedavno izgubili koga od bližnjih – zaradi smrti, ločitve, selitve ali kakšnega drugega razloga. Pogrešanje ljubljenega človeka je v tem času intenzivnejše in lahko prebudi občutek osamljenosti,« je za Svet24 povedala psihologinja Nuša Zadravec Sedivy, raziskovalka Slovenskega centra za raziskovanje samomora.

Za samomorilno krizo je značilen tako imenovani tunelski vid

Ob hudih samomorilnih mislih ljudje običajno ne vidijo nobenega izhoda, svoje stiske tudi ne zaupajo drugim. Včasih zato ne, ker nočejo nikogar obremenjevati s svojimi težavami. Včasih se teh svojih misli sramujejo ali pa se jim zdi, da jih ljudje ne bodo razumeli. Številni tudi ne zaupajo sistemu pomoči, v katerem delujejo socialni delavci, zdravniki, psihologi in različni svetovalci. Vendar izkušnje kažejo, da je prav pogovor o stiski eden najboljših načinov, na katere se lahko razbremenimo.

Decembrska potrošniška vznesenost pogosto nima nobene zveze s sporočilom miru iz Betlehema.
Pogosto se osamljeni ljudje ob vsiljivi glasbi po trgovskih centrih z vsemi mogočimi zvončki in zvončkljanji, počutijo še bolj osamljeno, tesnobno ali celo depresivno. Med prazniki ne ostanite sami. Obiščite sorodnike in prijatelje, morda pojdite v cerkev na odrešujočo osebno spoved in prejem zakramenta bolniškega maziljenja, ki ga lahko prejmete tudi v primeru velike osebne stiske.
Če čutite hudo duševno stisko ali imate samomorilne misli, lahko poiščite strokovno pomoč v organizacijah, ki ponujajo neposredno pomoč. Lahko se obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na:
112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 ur na dan)
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan od 12. do 20. ure)
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top