Prebivalci po Sloveniji zahtevali izredno sejo Komisije za Peticije in človekove pravice o vladnem nameščanju azilantov v lokalne skupnosti

19.  1. 2017, je potekala seja Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti na pobudo vlagateljev  Darka Mikulića in dr. Huga Maučca iz Murske Sobote.

Darko Mikulić in dr. Hugo Maučec sta uvodoma izrazila zaskrbljenost nad namero vlade, da azilante naseli v prazno državno stanovanje v njihovem stanovanjskem bloku sredi Murske Sobote. Vladi sta predvsem očitala, da jih o svoji nameri ni obvestila in se z njimi ni posvetovala, čeprav so lastniki stanovanj in je tam njihov dom. Da vlada namerava eno od stanovanj prepustiti azilantom, so zvedeli  šele iz medijev.

Zaupnik vlagateljev, Franci Donko, je vladi Mira Ceraja sporočil, da pobudnikov peticije ne sliši in ne spoštuje. Opozoril je na ugotovitve najbolj eminetnih pravnikov, ddr.Klemna Jakliča in dr. Verice Trstenjak, da ni mogoče želje po udobnem življenju migrantov uresničiti v škodo spoštovanja človekovih pravic  državljanov evropskih držav. Odnos vlade Mira Cerarja do slovenskih državljanov je ponazoril s primero, da vlada upokojencu za 40 let delovne dobe nameni  440 evrov najnižje pokojnine, oskrba prosilca za azil pa nas na mesec stane več kot 2.000 evrov davkoplačevalskega denarja.

Civilni iniciativi iz Črnomlja in Velenja

Predstavnici civilnih iniciativ Črnomlja in Velenja Maja Kocjan in Suzana Kavaš sta izpostavili nasprotovanje svojih občinskih vodstev, ki skušata z raznimi pravnimi ovirami kratiti pravico do izražanja ljudske volje svojim občanom, ki ne podpirajo naseljevanja ilegalnih migrantov v obubožane slovenske kraje. Izpostavili sta, da jih država ignorira, ko deli sredstva in ugodnosti  občinam, nanje se pa spomni, ko nima lokacij za tvegane namestitve ekonomskih migrantov, ki sploh ne prihajajo iz vojnih območij.

Poslanec Breznik: »Prebivalci pozabljenih krajev, ki jih država namerno zanemarja, imajo pravico, da opozorijo na krivice.«

Poslanec Franci Breznik je na primeru poskusa vsiljevanja migrantskega centra v Črnem Lesu pri Lenartu opozoril, da se je takim potezam vlade potrebno upreti, saj za prebivalce predstavljajo neposredno grožnjo, zmanjšujejo občutek varnosti in možnosti za razvoj krajev, zlasti turizma.

Poslanec Gorenak: »Ne bom pristal, da migranti od vlade dobijo več kot slovenski državljani!«

Poslanec dr.Vinko Gorenak je razočaran, da vlada skrbi za neupravičene koristi nezakonitih migrantov. Vlado Mira Cerarja je označil za nesposobno in dodal, da bi Slovenija  morala zavrniti vsiljene kvote za sprejem ilegalnih migrantov. Vlada Mira Cerarja državljanov Slovenije po njegovih besedah ne spoštuje, saj jim vsiljuje rešitve, s katerimi se ne strinjajo niti ilegalni migraniti iz kvot.
Poslanec Gorenak je na primeru Avstrije in Danske, ki sta se na žuganje posameznikov iz Evropskega Sveta, češ da morajo sprejeti migrantom (ne pa svojim državljanom) prijazno zakonodajo, odzvali odločno in izjavili, da bodo o varnosti v svoji državi odločali sami. Vlada Mira Ceraja pa klečeplazi pred pisarijami, ki jih v resnici radikalni levičarji pošiljajo v Bruselj, ta pa nazaj v Ljubljano.
Gorenak je opozoril, da je vlada Mira Cerarja antislovenska in antisocialna, saj se do sedaj še niti enkrat ni postavila za slovenske državljane, paj naj je šlo za dolg hrvaškim varčevalcem, določanjem meje v Piranskem zalivu ali ti. »izbrisanimi«.

Poslanec  Grims: « V Evropi poteka socialni eksperiment.«

Poslanec  mag. Branko Grims ugotavlja, da se v levičarsko orientirani Evropi izvaja načrtno ustvarjanje slabih pogojev za mlade, sposobne in podjetne, kar vodi v zmanjševanje blaginje in zaton evropske civilizacije ter ustvarjanje obubožane populacije, ki ji bo lahko vladati. Evropska birokracija v zameno uvaža radikalni islam, s katerim ni dialoga in ga je treba iz Evrope odstraniti kor nevarno tkivo.

Kordiš, Združena levica: »Bodite proti vojni, pripravite zabavo in na ognju specite pujsa.«

Kordiš je sramotil prisotne poslanske kolege in pobudnikom peticije svetoval, da bi v Murski Soboti  ilegalnim migrantom v znak dobrodošlice zakurili ogenj in na njem pekli pujse. Da se je s svojim predlogom ponorčeval iz muslimanov, mu najbrž ni jasno.

Levičarsko razumevanje človekovih pravic

Razprave levičarsko orientiranih poslancev in gostov seje Komisije za peticije in človekove pravice so se pričele z zgražanjem nad prerezanimi gumami avtomobila ravnatelja neke osnovne šole. Incident naj bi se zgodil zaradi sprejema azilantskih otrok na šolo, za kar ni nikakršnih dokazov.

Izvajanje Boštjana Šefica je pričakovano potekalo v znamenju branja zakonov in konvencij in zgovarjanja na zakonodajo. Velenjski podžupan pa nas je solidarno pozval h« grizenju kislih jabolk iz Evrope«, kar naj bi pomenile vsiljene kvote za sprejem azilantov.  Namestnik  generalnega direktorja policijske, Simon Velički  pa je zagotovil, da policija pozna varnostno sliko azilantov, ob tem pa je pozabil omeniti, kako je policija ob lanskem migrantskem valu popisovala migrante zgolj »na lepe oči«. Preverjanja ni bilo, kar so ilegalci izjavili, to so policisti zapisali na liste. Zaradi tega smo skozi Slovenijo spustili tudi nekaj kasneje razkritih teroristov, ki so izvedli napade po evropskih mestih. 

Župan Murske Sobote Aleksander Jevšek je azilante, ki jih v Sloveniji vzdržujemo davkoplačevalci, primerjal z Angleži, ki so kupili nekaj  vikendov na Goričkem, in Kitajci, ki so v Mursko Soboto prišli poslovno in tam odprli trgovino.  Tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je  pokazala največ razumevanja za prerezane avtomobilske gume, nato je sejo neopazno zapustila.

Poslanci  Cerarje koalicije glasovali proti predlogu Irglove

Predsednica Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je ob koncu seje predlagala, da se tematika naseljevanja azilantov v državna in zasebna stanovanja zaradi svoje aktualnosti obravnava na eni rednih sej državnega zbora.
Predstavniki Cerarjeve koalicije so glasovali proti in povzročili dvojno škodo. Državljanom so odrekli možnost boljše seznanitve z migrantsko problematiko,  svoji ekipi in zagovornikom pa predstavitev argumentov v prid naseljevanja ilegalnih migrantov s statusom begunca v Sloveniji.  Za vlado Mira Cerarja je izogibanje žgočim temam v tem trenutku zagotovo bolj udobno.  Vsi vemo, da nimajo argumentov za svoje početje.

Sejo si lahko ogledate na povezavi: http://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-komisije-za-peticije-ter-za-clovekove-pravice-in-enake-moznosti/174450162

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top