P. Marko Ivan Rupnik na srečanju MarijaDA

Za nami je letošnja MartijaDA! Nekateri ste nas spraševali ali bi lahko ponovno prisluhnili duhovnemu nagovoru p. Marka Ivana Rupnika, ki ga je pripravil posebej za našo Marijado. 

Spletna stran Družinske akademije.

Bogu hvala za vse, kar smo lepega skupaj doživeli od jeseni. In hvala vsem vam, s katerimi smo se srečevali in verjamemo, da se bomo tudi v prihodnje. Veseli bomo, če ostanemo povezani in drug drugega navdušujemo za lepoto družine. Vabimo še druge, da se nam pridružite. Srečno do prihodnjič! Sedaj prihaja čas snovanja za naprej…

MarijaDA – BODI DAR

Radostno petje, osebna pričevanja, kipenje otroške razigranosti, šmarnična pobožnost, hvaležnost za lepoto življenja in naših družin, smeh in veselje, ozračje sproščenosti, Marijina bližina in Božja navzočnost, …. Vse to je bila naša prva MarijaDA, ki smo jo skupaj oživeli v sredo, 17. maja 2017, popoldne v središču Škofje Loke, v letu praznovanja 100-letnice Marijinih prikazovanj v Fatimi na Portugalskem in v mednarodnem tednu družine. …srečanje družin in vseh, ki čutimo kako pomembno mesto zavzema Marija v naših družinah, da se povežemo med seboj, da drug drugega opogumimo, da bi z veseljem pričevali za lepoto družine, da bi postali glas za družino. …srečanje s fatimsko Marijo, ki letos od 13. maja do 13. oktobra roma po vseh slovenskih družinah, da bi nas osebno nagovorila.

Seme dogodka je vzklilo v Družinski akademiji, v srcih prijateljev, ki pripravljamo srečanja za družine in za vse, ki nam družina pomeni temeljno vrednoto v življenju, za vse, ki se zavedamo, da sta oče in mama tista, ki ustvarjata skupnost, v kateri se oblikuje zdrava človekova osebnost.

V pripravah na dogodek MarijaDA – BODI DAR smo k sodelovanju povabili Dekanijo

Škofja Loka, da bi naše povabilo doseglo čim večje število ljudi, in tudi naš starološki Vrtec Sončni žarek, ki naše najmlajše vse od najrosnejših let vzgaja za življenje v skupnosti in jih uči graditi odnose z bližnjimi. Marija nam je vsem zgled, kako pomembno je biti dar za druge, uči nas upati in zaupati Bogu, da je vedno z nami in nas nikoli ne
zapusti, vabi nas, naj se oklenemo vsakodnevne molitve rožnega venca v krogu družine in naših skupnosti.
Zbrali smo se pri šmarnični pobožnosti v mestni cerkvi sv. Jakoba ob 17.30, kjer nas je prijazno sprejel mestni župnik Matej Nastran, v imenu vseh župnikov škofjeloške dekanije pa pozdravil njen dekan Igor Jereb. Po šmarničnem branju, ki nas letos nagovarja s prikazovanji Božje Matere Marije pastirici Urški s Skalnice (danes Svete Gore nad Solkanom) pred skoraj 500 leti, smo ob pomoči Gregorja Vojeta na orglah zapeli Litanije Matere Božje po karlobaškem napevu in zmolili desetko rožnega venca kot nas vabi Naša Gospa, potem pa se podali proti Sokolskemu domu, kjer smo nadaljevali s programom Marijade. V preddverju Kristalne dvorane je odmevala melodija Ne čakaj na maj v priredbi Jerneja Hostnika, ki so nam jo igrali fantiči iz kvinteta Amigos v zasedbi Pavel na trobento, Andrej na klavir, Jakob na kromatično harmoniko, Jakob Janez na klavirsko harmoniko in Jakob Andrej na kitaro, ter melodija iz diatonične harmonike, na katero je Lucija Oblak igrala pesem Mariji na čast.

V Kristalni dvorani je bila na odru, med nami, kapelica s kipom fatimske Marije, ena od 80 kapelic, ki te dni romajo po vseh slovenskih župnijah, nam pa jo je z velikim veseljem zaupal starološki župnik Alojz Snoj, velik častilec fatimske Marije, Jezusovega in Marijinega Srca in goreč duhovnik z velikim srcem za vrednoto družine. Po stenah dvorane so bili pisani metulji, ki so jih na karton z vodenimi barvami ustvarjali otroci Vrtca Sončni žarek in nanje zapisali svoja mala dejanja ljubezni, ki so del njihovih prizadevanj za lepši svet.

Mariji v pozdrav sta zapela otroški pevski zbor iz Žirov pod vodstvom Darje Kisovec in mladinski pevski zbor iz Župnije Selca pod vodstvom Marjete Oblak. Otroci so zapeli pesem Hvala, ker si Marija, mladinci pa O gospa Moja, ki sta jo sestavili sestri Ana in Marjeta Šolar (por. Oblak) za šmarnično pobožnost, na izboru za himno letošnjega oratorija pa je bila nagrajena s 4. mestom.

Po pozdravnih besedah Urške Florjančič je dvorano napolnila pesem Rad bi povedal svetu, ki jo je zapel Ženski pevski zbor iz Župnije Škofja Loka pod vodstvom Jelke Dagarin.

Andreja Megušar je napovedala duhovni nagovor, ki ga je posebej za to srečanje družin pripravil p. Marko Ivan Rupnik. Na posnetku nam je p. Marko Ivan Rupnik v čudovitem razmišljanju o Božji Materi Mariji spregovoril o milosti fatimskih dogodkov, o tem zakaj je Bog izbral nedolžne otroke za poslance Marijinih sporočil, o tem zakaj je pomembno, da je bila Marija hkrati devica in mati.

Na oder je stopil Borut Gartner in z nami podelil ganljivo in iskreno osebno izpoved. Prišel je, da bi se fatimski Mariji zahvalil za zdravje svoje žene. Mariji na čast in v zahvalo, pa tudi v zahvalo za zdravnike, prijatelje in duhovnike, ki so zdravili in molili za njegovo ženo, je napisal pesem O Marija, ki nam jo je ob igranju na kitaro zapel na melodijo Aleluje Leonarda Cohena.

Sledilo je pričevanje zakoncev Koprivec, Boštjana in Kristine, ki prihajata z Vrhnike in imata pet otrok. Spregovorila sta o tem, kako se trudita poslušati in izpolnjevati Božjo voljo. Boštjan je z nami podelil svojo izkušnjo ob iskanju potrditve ali ga Bog kliče v sveti zakon s Kristino in pot, po kateri ga je Bog povabil v službo stalnega diakona. Kristina nam je zaupala težko obdobje spopadanja z depresijo in kako je v Jezusu in Mariji našla mir in resnično spreobrnjenje k živemu Bogu.

Po njunem pričevanju je Andrej Hoivik zapel najnovejšo zmagovalno pesem Evrovizije Amar Pelos Dois (v njegovem prevodu Ljubiti v dvoje), ki prihaja s Portugalske. Pesem ga je osebno močno nagovorila, ob tem pa tudi nekatera zunanja znamenja, ki jih je prepoznal kot del globljega sporočila: glasbeno tekmovanje je potekalo na 13. maja (dan prvega Marijinega prikazanja pred 100 leti), zmagala je pesem Portugalske (domovina fatimskih vidcev), lokacija tekmovanja pa je bila nekdanja Sovjetska zveza (v Fatimi leta 1917 je Marija rekla pastirčkom, naj papež posveti njenemu brezmadežnemu Srcu svet in Cerkev z omembo Rusije).

V zaključnem delu večera smo se združili vsi udeleženci dogodka v petju pesmi Mariji na čast. Ambrož Demšar in Gregor Voje sta pripravila izbor pesmi, besedila smo videli na platnu, za inštrumentalno spremljavo pa so poskrbeli naši mladi na klavirju, harmoniki, kitarah, trobenti, in saksofonu, ki se vsak dan z Ambrožem na čelu zbirajo v Stari Loki pri večerni maši s šmarnicami in litanijami ob Najsvetejšem, da s petjem in igranjem na inštrumente dan za dnem skupaj častimo Marijo. Med pesmimi je Lucija Demšar prebirala kratka razmišljanja o Mariji. Ob sklepu sta nam zbora iz Selc in Škofje Loke zapela še pesmi Marija, hvala ti in Kadar zvečer, p. Jožko Smukavec pa nas je povabil, da vstanemo in vsi skupaj zapojemo Jezus Kristus je vstal in živi. Preden smo zapustili dvorano, da bi se v preddverju skupaj poveselili ob dobrotah, za katere so poskrbeli darežljivi obiskovalci srečanja, sta nam p. Jožko iz Kapucinskega samostana in župnik iz Reteč Branko Potočnik podelila Božji blagoslov.

Naša Marijada ni bil klasičen dogodek, kot smo jih običajno navajeni. Ponavadi se dogodkov udeležimo kot poslušalci ali gledalci. Naše druženje pa je bilo povabilo vsem, da odpremo svoja srca in skupaj, vsak s svojimi talenti, postanemo dar za drugega: v poslušanju, v pričevanju, v petju Mariji na čast, v prijateljskem druženju.

Hvala Bogu in Mariji, da sta nas popeljala na to pot in hvala vsem, ki smo bili del tega čudovitega dogajanja! Srečno do prihodnjič.

Vse dobro,

Andreja in Urška
za DRUŽINSKO AKADEMIJO

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top