Koalicija Za otroke gre: To je najhitrejši način za ureditev pravic istospolnih partnerjev!

V Koaliciji Za otroke gre! so v skladu z predreferendumsko obljubo mesec dni po referendumu pripravili predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti. Vsem državljanom ponujajo tudi roko dialoga. V ta namen so pripravili javno tribuno, na kateri je potekalo javno sooblikovanje predloga zakona.

Na srečanju so zbrane nagovorili Aleš Primc, Metka Zevnik in pravnik Gašper Dovžan. “Predlog zakona ureja pravice istospolnih partnerjev na način, ki je edini možen po rezultatu na referendumu,” je pojasnil Primc. Šli so namreč od primera do primera po vseh zakonih, po katerih so urejene socialne in ekonomske pravice zakonskih in izvenzakonskih skupnosti.

Ena sama omejitev, zato da ne bi prišlo do zlorab

Zakon po besedah Primca ureja vse medsebojne pravice in dolžnosti za istospolne partnerje. V zakonu se pojavlja ena sama omejitev. Zakon določa okoliščine, v katerih po zakonu ne more nastati neregistrirana istospolna skupnost in sicer: med študentoma v študentskem domu ali zasebnem študentskem stanovanju v času študija ali srednje šole, v domu za ostarele ter v drugih vzgojno- in socialno-varstvenih zavodih.
“V teh primerih je za ugotovitev istospolnega partnerstva potrebno obojestransko soglasje ali da partnerja zvezo registrirata. Gre namreč za oblike dalj časa trajajočega bivanja, kjer praviloma skupaj bivajo osebe istega spola, zato je namen te omejitve zgolj preprečevanje zlorab iz tega naslova,” je pojasnil Primc.

Dovžan: Zakon je primeren za nadaljnjo obravnavo

Pravnik Dovžan ocenjuje, da je zakon jasen in ne vzbuja nobenih dvomov pri interpretaciji. “Zakon je povsem ustrezen za nadaljnjo obravnavo. Za razliko od preteklih poizkusov je bolj realističen in naravnan na raven splošnega družbenega soglasja.

Zevnikova: Gre za celovito urejanje področja pravic istospolnih partnerjev

“Veseli me, da pravni strokovnjak meni, da gre za zakon, ki je ustrezen za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru,” je izpostavila sovoditeljica koalicije. Poudarila je, da so že v začetku kampanje povedali, da je potrebno pravice istospolnih partnerjev urediti. Hvaležna je vsem pravnim strokovnjakom, ki so pripravili zakon. “Gre za celovito urejanje področja. Verjamemo, da bo zakon ustrezno obravnavan,” je še dodala. Pozvala je tudi prisotne, da podajo svoja mnenja.

Zakon ureja pravice istospolnih partnerjev, izključuje pa možnost posvojitve otrok

Predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti sicer posega v 60 zakonov in ima skupaj 119 členov. Vključuje vse položaje drugačne obravnave istospolnih razmerij s pari različnega spola iz te analize razen dela, ki se nanaša na posvojitve, umetne oploditve, nadomestno materinstvo ter vlogo in pomen mame in očeta za otrokov razvoj in vzgojo.

Primc pogreša javno razpravo

Podporniki pravic otrok so tudi sicer odprli javno razpravo. Čas razprave bodo tudi podaljšali, sprva je bilo namreč načrtovano, da bo trajala do 20. februarja. V tem obdobju vabijo “državljanke in državljane, organizacije homoseksualnih aktivistov, druge organizacije civilne družbe, politične stranke in vladne institucije, da se opredelijo do osnutka ter posredujejo predloge za njegovo izboljšavo.”

Vir:
  • Nova24tv.si

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top