Radio Slovenija 1: Pogovor z Alešem Primcem

Vabimo vas, da prisluhnete zanimivemu pogovoru, ki ga je z Alešem Primcem opravil novinar Bojan Leskovec in je bil predvajan na prvem programu Radia Slovenija 1.10.2014.

Na MMC RTVSLO so pripravili tudi krajši povzetek pogovora, ki si ga lahko preberete:

V ponedeljek ste pokopali pravno državo, kdo je plačal zapitek na sedmini?
Bojim se, da zapitek že vrsto let za katastrofalno stanje v našem pravosodju plačujemo mi vsi - prek enega najdražjih sodstev na tem planetu, prek krivic, ki se dogajajo v pravosodju, in navsezadnje prek stanja v državi.

Ampak ali vaš pokop pomeni, da bomo zdaj živeli brez pravne države?

Ne, mi smo pravno državo pokopali v trdnem upanju, da bo na njeno mesto stopila država vladavine prava. To pomeni državo, v kateri bomo pred zakonom vsi enaki, v kateri bodo zakoni in ustava veljali za vse. In v kateri bodo tudi sodnice in sodniki dolžni in odgovorni spoštovati zakone v vseh primerih ter da bodo v nasprotnem primeru tako kot vsi delavci v tej državi morali prevzeti osebno odgovornost.

Bi morebitna oprostilna sodba Janeza Janše pomenila začetek države vladavine prava?

Če bo oprostilna sodba, bo to gotovo en korak na poti do vzpostavitve države vladavine prava. Si pa ne delamo nobenih utvar, da tudi če bo izdana oprostilna sodba, da bo naslednji dan stanje v slovenskem pravosodju bistveno drugačno, zato bo potreben določen čas, potreben bo pogovor med civilno družbo, politiko in stroko. Prepričani smo, da je to edina pot, po kateri lahko pridemo do tega, da bomo državljanke in državljani sodnice in sodnike, tožilke in tožilce spoštovali. Ne pa tako kot zdaj, ko imamo občutek, da si nekateri v slovenskem pravosodju želijo, da bi se jih predvsem bali.

Kako vi vidite preoblikovanje in formiranje nove pravne države? Kot evolucijo ali revolucijo?

Jaz bi rekel kot kulturno revolucijo. Se pravi kot revolucijo na kulturen način. Prepričani smo, da so spremembe v slovenskem pravosodju zaobjete v treh besedah: javnost, preglednost in odgovornost. Žal je zdaj premalo javnosti in preglednosti ter veliko premalo odgovornosti funkcionarjev v pravosodju. Verjamem, da bo sodstvo samo spoznalo, da način dozdajšnjega delovanja ne pelje nikamor več. In da bo privolilo v tisto, kar je posredno priznal tudi predsednik vrhovnega sodišča v pismu, ki nam ga je poslal, in sicer da so pripravljeni na dialog tudi s tistimi, ki so zunaj pravosodja. Med tistimi, ki so zunaj, se v Odboru 2014 prepoznamo in zato želimo, da bi se čim prej začel dialog med civilno družbo in funkcionarji v pravosodju in seveda politiko, ki bo na koncu sprejela ustrezne ukrepe.

Kaj menite o nameri, da vstajniki ponovno pridejo na ulice in pokažejo nestrinjanje z vašimi protesti in kritikami pravosodja?

Pričakujem jih in mi je žal, da že do zdaj niso prišli, ker bi to bil začetek nekega dialoga, ki je v naši družbi nujno potreben. Tisto, kar jaz pogrešam zadnje tri mesece, ko pred sodiščem predstavljamo naše predloge za spremembe v pravosodju, je to, da na naše predloge ni nobenega odziva. Mi si vstajnikov želimo, in če bodo na ulice prišli, verjamem, da bomo lahko na miren, kulturen, dostojanstven način vzpostavili skupno platformo dialoga. Pa na ulicah in trgih slovenskih mest, če mediji tega ne omogočijo.

Kdaj greste v Murgle?

V Murgle bomo šli, ko se bomo za to odločili oziroma ko bomo ugotovili, da ni nobene druge možnosti, kot da tudi nekdanjega predsednika države opozorimo na njegovo odgovornost za stanje v državi.

Ampak ob poslušanju nekaterih govorov na shodih pred sodiščem tudi marsikdo lahko dobi občutek, da kdor ni z nami pred sodiščem, je proti nam?

Verjamem, da bi se lahko kakšen delček kakšnega govora, če bi ga iztrgali iz konteksta, lahko razumel tudi tako. Zagotovo pa to ni osrednje sporočilo naših protestov. Osrednje sporočilo je: vabimo vas, da se nam pridružite v našem prizadevanju za izboljšanje stanja v našem pravosodju. Vabimo vas, začnimo dialog, začnimo novo paradigmo novega mirnega, kulturnega sobivanja, prenehajmo žalitve in sovražnosti. To je glavno sporočilo našega odbora pred sodiščem.

Občudujete Janeza Evangelista Kreka, ampak desnosredinske politične stranke zagovarjajo precej neoliberalne programe, ki niso ravno v sozvočju s Krekovo socialno idejo?

Se strinjam, zato pa so tam, kjer so v slovenskem političnem prostoru. Zato pa so obrobne v tem trenutku. Lepo, da ste se spomnili Janeza Evangelista Kreka, ki je bil zagotovo največji socialni delavec v slovenski zgodovini. Obletnica smrti bo v teh dneh. Umrl je 8. oktobra 1917, Njegova vizija je bila: tržno gospodarstvo, spoštovanje zasebne lastnine, hkrati pa je treba kot korektiv liberalne gospodarske politike vzpostaviti močno zadružništvo, ki bo po eni strani združevalo tiste, ki so najšibkejši, po drugi strani pa bo dajalo kulturno, socialno in splošno družbeno noto civilni družbi. Žal se ta vizija doktorja Kreka v zadnjih desetletjih v Sloveniji ni uresničila.

vir: MMC RTVSLO

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top