Slovenija pokazala srčnost! Na shodu ljubezni pred ministrstvom se je zbralo okrog 600 ljudi!

Včeraj, 11. 4. se je pred ministrstvom za družino, na protestnem shodu ob nerazumljivi in brezčutni odločitvi centrov za socialno delo v velenjskem primeru odvzema otrok, zbrala velika množica ljudi.

Slovenija je v ponedeljkovem sončnem popoldnevu spremljala shod ljubezni, kakor so ga poimenovali organizatorji.  Metka Zevnik, Martina Krečič ter Franci Donko, so z recitacijami pesmi z ljudmi delili notranja občutja povezanosti ter žalost zaradi nespoštovanja najglobljih družinskih vezi s strani CSD Velenje, ministrstva, socialne inšpekcije.

Zvrstilo se je več govorcev, ki so poudarili podporo starima staršema, da se njuna vnuka čimprej vrneta v ljubeče okolje, iz katerega sta bila na silo odvzeta.  S predstavitvijo strokovnih argumentov ter stališča lokalne skupnosti so izrazili nasprotovanje samovoljnemu ravnanju  vpletenih centrov za socialno delo, ministrstva ter socialne inšpekcije.

Na shodu za ohranitev družinskih vezi pred ministrstvom, ustanovljen Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev

Pobudniki shoda, med katerimi  so bili predstavniki  lokalne skupnost Pameče, Katarina Goričan Pokrivač in Franc Donko, kot zaupnika starih staršev, ter  Združenje starih staršev, so na shodu ustanovili Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev, ki je v sklepnem delu dogajanja pred ministrstvom za delo javno objavil svoje zahteve.  Zahtevali so takojšnjo vrnitev odvzteih otrok  v ljubeče in znano okolje, poudarili pomen vzgoje socialnih delavcev, ki mora spoštovati pomen starih staršev za vnuke, ter poklicali na odgovornost vse vpletene v škandal. 

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev v primeru odvzema otrok s strani CSD Velenje zahteva:
1. Takojšnjo vrnitev odvzetih vnukov starim staršem,
2. Izobraževanje strokovnih delavcev CSD-jev o pomenu starih staršev za družino in vnuke,
3. Zamenjavo vodstev centrov za socialno delo Velenje in Slovenj Gradec ter vodstva Socialne inšpekcije zaradi nedopustnih strokovnih napak, ki so jih naredili v tem primeru,
4. Spremembo zakonodaje, ki bo priznavala izjemen pomen starim staršem, in bo  v primeru izgube staršev otrokom omogočila  bivanjem v najožjem sorodstvu in nadaljevanje družinskih vezi. 

Čutiti je bilo Slomškovega duha

Shod čutečih ljudi dobrega srca in misli se je zaključil s skupnim petjem Slomškove priljubljene pesmi. Angelček, varuh moj je kot nežno sporočilo ljubezni, na okno sosednje hiše privabil mamico z majhnim otrokom, ki je udeležencem shoda veselo mahal v pozdrav. En tak poseben občutek močne povezanosti je bil ob tem med nami. Sloveniji želim v teh negotovih časih veliko Slomškovega duha. Včeraj ga je bilo mogoče tako blagodejno čutiti.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top