Slovenska identiteta izginja, celo umira

Na ponedeljkovih roditeljskih sestankih so med starše razdelili tudi prijavnice za e-asistenta. Nekatere je na prijavnici zbodla uporaba terminov ‘Prvi starš/skrbnik’ in ‘Drugi starš/skrbnik’. ”Čak’te malo, kakšen prvi starš, kakšen drugi starš! Midva sva oče in mama, samo to nič drugega!” so bili ogorčeni tisti, ki jim ni vseeno, obenem pa so se počutili diskriminirane.  Ker niso bili tiho, ker so se oglasili in protestirali, so na dotični šoli kaj hitro našli prave obrazce. Kaj pa tam, kjer so bili starši tiho?

Tudi zaradi te, slednje, izkušnje in še mnogih drugih, smo – tako kaže- zašli v neke nič kaj prijetne skrajnosti, ki jih lahko poimenujemo brezidentitetje. Obnašamo se kot goba, ki vse sprejme in posrka vase, ob tem pa se niti malo ne potrudimo, da bi razmišljali je to, kar sprejemamo prav ali ne.
Prav tako se mi zdi, da smo izgubili občutek za lastno stališče. Če ga že imamo, je ta privzet iz medijev ali iz svetovnonazorske opcije, ki ji tako ali drugače pripadamo.

Ljudje so se polenili, iz dneva v dan jih je več, ki po liniji najmanjšega odpora le kimajo in pritrjujejo. Čuti se kronično pomanjkanje dialoga, vedno manj je konstruktivnih in strpnih pogovorov. Všečki na facebooku so nadomestili osebno prisotnost na različnih dogodkih, prekopirane duhovne misli z interneta pa so nadomestile iskreno, osebno empatijo in sočutje. Včasih se mi zdi, da tako imenovana slovenska identiteta izginja, celo izumira.

Celoten sestavek Milene Miklavčič si lahko preberete na njenem blogu tukaj.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top