Slovenska rodnost še naprej upada

Že peto leto zapored se v Sloveniji rodi manj otrok.

Leta 2022 je stopnja rodnosti v Sloveniji znašala 1,55. Leto prej je ta odstotek znašal 1,64. Upad pa se umešča v trend, ki traja že pet let. Le v letih 2003, 2001, 2002 in 1999 se je rodilo še manj otrok.

Novi podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da se je število rojenih otrok lani zmanjšalo za 7 odstotkov. Skupno se je v tem letu v državi rodilo 17.627 novorojenčkov.

Povprečna starost mater, ki rodijo, se v zadnjih štirih letih ni spremenila. Lani je ta starost znašala približno 31,1 leta. V povprečju ženske rodijo svojega prvega otroka, ko so stare 29,6 leta. Ta povprečna starost se od druge svetovne vojne stalno povečuje, ugotavlja statistični urad.

Več kot polovica otrok, ki so se rodili lani, je bila rojena zunaj zakonske zveze. Skupno se je 10.073 otrok rodilo neporočenim materam, medtem ko se jih je 7.534 rodilo v zakonski zvezi.

Število novorojenih dečkov (9.051) je večje od števila deklic (8.576).

Demografski razvoj je slaba novica za Slovenijo, piše Euractiv. Od leta 2017 je bilo v državi na leto več smrti kot rojstev. Lani se je število prebivalcev zmanjšalo za 2,3 na 1.000 prebivalcev.

Vlada Roberta Goloba je leta 2022 ukinila Urad za demografijo in s tem edino ustanovo v Sloveniji, ki si je prizadevala za dvig rodnosti. Denar za delovanje omenjenega urada je preusmerila v podporo programov za uvažanje tuje delovne sile in migrantov. 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top