TIGR- kratka predstavitev prve odporniške protifašistične organizacije v Sloveniji

Ob 70 letnici konca 2. svetovne vojne je čas tudi za spomin na organizacijo TIGR, saj je prav TIGR avtentični in resnični začetnik slovenskega upora proti okupatorju.

Organizacija TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) je bila antifašistično domoljubno gibanje, ki se je razvilo v 20-letih prejšnjega stoletja na Primorskem, takrat pod Italijo. Gibanje je združevalo slovenske rodoljube, ne glede na politično in versko prepričanje, brez izključevanja, v boju za pravice in svobodo Slovencev pod fašističnim totalitarizmom. Gibanje je bilo dobro organizirano ter oboroženo in se je kot tako lahko hitro odzvalo že na samem začetku tuje okupacije celotne Slovenije aprila leta 1941. Kot tako se je takoj vključilo v skupen narodno osvobodilni boj. Organizacija TIGR, člani in somišljeniki,so bili celotno obdobje od 1927 - 1945 zgled pluralnega sodelovanja v antifašističnem in narodnoosvobodilnem boju.

13. maja 1941 je prišlo na Mali gori pri Ribnici do prvega oboroženega spopada Slovencev - tigrovcev z okupatorjem na slovenskih tleh. V spopadu je padel Danilo Zelen, član ožjega vodstva TIGR-a in njegov vojaški poveljnik.

13. maj, dan prvega oboroženega spopada Slovencev - tigrovcev z okupatorjem, predstavlja simbol začetka  množične vstaje Slovencev proti okupatorju, za današnji čas pa pomeni zgled sodelovanja, brez pogojevanja in izključevanja kogarkoli. Je primer demokratičnega sodelovanja v pluralni družbi pri soustvarjanju skupne sedanjosti in prihodnosti. 

Vili Kovačič, predsednik Gibanja 13. maj

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top