Tiskovna konferenca Gibanja za otroke in družine.si v Slovenj Gradcu: Nadaljujemo z zavzemanjem za otroke in družine!

Gibanje za otroke in družine.si je včeraj, 5. 9. 2016, v Slovenj Gradcu pripravilo tiskovno konferenco ob pričetku zbiranja podpisov za vložitev novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Gibanje za otroke in družine.si nadaljuje svoje delo, tokrat za človekove pravice vnukov in spoštovanje starih staršev
"Pri zbiranju podpisov ne gre za politiko, gre za spoštovanje povezanosti in ljubezni med vnuki in starimi starši", je dejal Aleš Primc, voditelj Gibanja za otroke in družine.si.

Metka Zevnik je spomnila na izjemen pomen in vlogo starih staršev v življenju vnukov, ki ju je treba zapisati v Zakon o zakonski zvezi. Javnosti je predstavila pomembne novosti iz predloga zakona in povabila ljudi, da se pridružijo pobudi Gibanja za otroke in družine in pomagajo ustvariti otrokom in starim staršem prijazno družbo, v kateri bodo babice in dedki priznani kot člani razširjene družine in bodo lažje poskrbeli za svoje vnuke, če bi starši nenadoma umanjkali. Ob tem je s čudovito simboliko povedala, da ima sedanji zakon za vnuke in stare starše "kamnito srce", zakon, ki ga predlaga Gibanje za otroke in družine.si, pa ima "srce, ki bije in je živo".

Strokovni zastopnik starih staršev, Franci Donko, je poudaril, da želimo s pobudo doseči tudi čimprejšnjo vrnitev vnučkov v ljubeč objem k babici in dedku. Povedal je še, da bo prenovljeni Zakon o zakonski zvezi socialne delavce zavezoval k spoštovanju družinskih vezi med babicami, dedki in njihovimi vnuki, da se podobni primeri, kot se je zgodil velenjskima dečkoma ter njunima babici in dedku, ne bi več mogli ponoviti.

Gibanje za otroke in družine.si prinaša v družbo najboljše družinske vsebine!

V Gibanju za otroke in družine.si si prizadevamo za spoštovanje družine, v kateri imajo tudi babice in dedki svoje odlično mesto. Kot del razširjene družine pomebno prispevajo k medgeneracijskemu  prenosu vrednot, hkrati pa so po krvni vezi prvi, ki naj poskrbijo za dobrobit vnukov, kadar se staršem otrok zgodi kaj nepredvidenega, npr.nesreča, odsotnost ipd. in nimajo možnosti izvajati roditeljske pravice. Takrat boste njihovo mesto prevzeli babice in dedki, ki ste prvi poklicani, da poskrbite za vnuke, ki so vaša kri!

Socialni delavci preslabo poznajo Konvencijo OZN o otrokovih pravicah!

S podpisom Konvencije o otrokovih pravicah se države podpisnice obvežejo spoštovati pravico do družinskega življenje vsem državljanom, posebej še otrokom. Zato  želimo v Gibanju za otroke in družine pomebne vsebine mednarodnih konvencij, ki še posebej ščitijo otroke, vnesti v obstoječi  Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. 

Evropska pobuda Mama, oče in otroci

Hkrati z novelo bomo podprli tudi evropsko državljansko pobudo Mama, oče in otroci, s katero želimo evropski politiki sporočiti, da naj se odreče nadaljnjim poskusom poseganja v naravno družino mame, očeta in otrok, ki je za kristjane nedotakljiva, zato je ne dovolimo nasilno spreminjati.

Vse mame in očete, babice in dedke  v Gibanju za otroke in družine.si vabimo, da čimprej, v prvih treh dneh zbiranja podpisov, do  srede, 7. 9. oddate svoj glas na najbližji upravni enoti ter tako pomebno prispevate k zakonskim spremembam, ki ne bodo dovoljevale surovega poseganja v družine, kot se je to zgodilo v primeru velenjskih dečkov.

 

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top