Transhumanisti - Človek, ki hoče postati Bog

Morda ste že slišali za transhumanizem? Gre za neke vrste sekto, ki želi preseči "človeško". Običajno s pomočjo sodobne tehnologije, medicine in znanosti. Razmnoževanje z laboratorijsko pomočjo, umetni organi (maternice v moškem telesu), genetske manipulacije, psihoaktivna zdravila, računalniški vsadki v možganih in postopki za odpravo staranja. Gre za gibanje, ki želi imati nadzor nad človekom in človeškim življenjem, človeško preseči in postati sam svoj zakonodajalec. Gre za gibanje, ki hodi z roko v roki tudi z LGBT idejami, aktivnostmi in cilji.

Preberite razmišljanje transhumanista Zoltana Istvana Gyurka, amerškega transhumanista in člana transhumanistične politične stranke (članek je bil objavljen še pred ukinitvijo zakonske zveze žene in moža v ZDA):

"Prejšnji večer sva z ženo brala najini 4-letni hčeri otroško knjigo, ki smo si jo izposodili v javni knjižnici. Prišli smo do dela, kjer sta dve osebi istega spola začeli občutiti ljubezenska čustva drug do drugega. Z ženo sva se nasmehnila, kajti imava veliko dobrih LGBT prijateljev. Kasneje tistega večera, ko sem dal hčerko spat, pa sem se začel spraševati o prihodnosti LGBT gibanja, zlasti potem, ko je Tim Cook, Applov generalni direktor in verjetno svetovno najbolj vpliven tehnolog, pred kratkim dejal, da je ponosen, da je gej.

Vsekakor je zanimivo domnevati, kako se bo spolnost, spolna usmerjenost in družbena razlaga vsega tega spremenila v naslednjih 25 letih, ko pospešeno korakamo v transhumanistično dobo. Nikogar ne bi smelo presenetiti, da imata LGBT gibanje in transhumanizem veliko skupnega. Skoraj vsi transhumanisti podpirajo LGBT namene oziroma cilje. Navsezadnje želja, da bi lahko prosto spremenili, izražali in nadzorovali spolno usmerjenost in identiteto, zveni kot transhumanistični koncept. Zagovorniki transhumanizma prav tako nameravajo spremeniti, izraziti in nadzorovati svoja telesa in nagnjenja, s to razliko, da dajejo pri tem poudarek znanosti in tehnologiji. Če pogledamo pozorno, sta obe gibanji, zlasti nekateri izmed njihovih glavnih nazorov, v bistvu različni plati iste medalje in obe sta namenjeni, da okrepita druga drugo, ko bodo v prihodnosti radikalne tehnologije preobrazile vrste.

V naslednjih 25-ih letih bo človek izkusil obsežnejše predrugačenje evolucijskega telesa kot ga je doživel v zadnjih 100.000 letih. Umetna srca bodo verjetno postala boljša od naravnih src. Telepatija s pomočjo možganskih vsadkov bo postala pomembna oblika komuniciranja. Moški bodo lahko rojevali z vsajeno maternico. Te tehnologije v določeni obliki že obstajajo in bodo kmalu tudi širše dostopne. Najpomembnejše vprašanje glede teh tehnologij je ali nam bo dovoljeno, da jih bomo lahko prosto uporabljali. Nenazadnje je parlament Združenih držav Amerike v bistvu sestavljen iz religioznih politikov, pri čemer posamezne vere izvirajo iz besedil, ki prepovedujejo karkoli podobnega LGBT ravnanju ali transhumanizmu.

Glavna cilja transhumanistov so premagati smrtnost in postati kolikor je mogoče svoboden in močan z uporabo tehnologije - v bistvu postati božanski. 

Že stoletja se v veliki meri družba boji preobrazbe, zlasti ko gre za človeško telo ali spolnost. Še danes ima ducat ameriških držav proti istospolne zakone in pogosto so LGBT posamezniki ubiti drugod po svetu, včasih kamenjani do smrti, zaradi svojih dejanj in prepričanj. Čeprav so bile v 21. stoletju dosežene zmage kot na primer v Kaliforniji in drugih državah, kjer lahko ljudje istega spola uradno sklenejo zakonsko zvezo, še vedno obstaja veliko neenakosti in fanatizem.

V prihodnosti bo transhumanistična tehnologija in znanost vzpodbujala LGBT gibanje in mu pomagala rasti, navkljub nadaljnjemu socialnemu zatiranju in zaprtosti.

To je pomembno, saj so LGBT osebe predane svobodi. Želijo biti svobodne ter početi karkoli želijo brez obsojanja, vse dokler njihovo početje ne rani drugega. Transhumanisti, katerih opazno število so sami LGBT osebe, hočejo točno isto stvar. In lahko delajo skupaj, da bi lažje dosegli svoje cilje. Z prihodom novih tehnologij in naprednih medicinskih ter kirurških tehnik na trg je verjetno, da bo LGBT gibanje v prihodnje vključevalo več transhumanističnih tem. Tistim, ki so konzervativni in se upirajo spremembam, se lahko to izkaže za zahtevno nalogo. Vzemimo za primer virtualni seks in resničnost, kjer bodo Facebookov Oculus Rift in haptične obleke omogočile ljudem iz vseh koncev sveta, da imajo skupinski seks. Ali pa ženski in seks roboti, ki že predstavljajo rastoč 100 milijonov dolarjev vreden trg? V 10 letih bodo nemara nekateri roboti postali celo tako prefinjeni kot človek. Ali jim bomo dali pravice? Se bomo lahko z njimi poročili? Kaj pa, če bodo homoseksualni? "Svet se spreminja pod našimi nogami", pravi B. J. Murphy, panseksualni transhumanist, pisatelj in futurist." Čez 15 let bodo konservativci in proti-homoseksualci gledali nazaj na LGBT gibanje in hrepeneli za nasprotniki tako preprostimi v svojih zahtevah . B. J. Murphy ima prav.

Prihodnost bo vse prej kot enostavna. Že v dveh desetletjih se bodo lahko starši odločali ali naj imajo dizajnirane otroke brez vnaprej določenih spolnih organov. Ali je maternica potrebna, če imate ectogenesis (uporaba umetnih maternic)? Ali pa samo predstavlja dodatno tveganje za nastanek raka in za nekatere desetletja bolečih menstrualnih ciklov? Ali bodo nekatere religije spodbujale rojstva določenega števila moških z gensko zmanjšanim spolnih nagonom, tako da bodo imeli ti večjo možnost postati vzdržni/celibatni duhovniki, katerih število se v ZDA krči? Nazadnje, ali se bodo nekateri na videz narcisoidni ljudje razmnoževali samo s pomočjo tehnik kloniranja?

Groteskna vprašanja transhumanistične dobe se zdijo neskončna in sprašuje jih že naraščajoče število ljudi. Odkrito povedano, lahko si predstavljam, da veliko ljudi v prihodnosti ne bo imelo več fizičnega seksa, kajti tehnologije lobanjskih vsadkov lahko najdejo ravno prave načine za spodbujanje erogenih con v možganih, kar je nekaj s čimer se raziskovalci že ukvarjajo. Pravi seks se verjetno ne bo mogel kosati z neposredno in znanstveno usmerjeno stimulacijo našega uma. Takšna dejanja lahko privedejo do družbe v kateri moške in ženske značilnosti izginejo, ker pride do užitka " na zahtevo " in je genska terapija sposobna združiti najbolj funkcionalne dele obeh spolov v eno bitje.

Ni presenetljivo, da lahko nekatere institucije, kot je zakonska zveza, končajo z izumrtjem kot dinozavri. LGBT gibanje je našlo trdno oporo v 21. stoletju, kar je dokaz poguma njenih podpornikov. Čestitam jim in podpiram njihove pogumne napore. Kot transhumanist, ateist in politik sem pripravljen braniti njihove svoboščine in poganjati njihov načrt naprej, ob tem pa se zavedam, da prihodnost prinaša svoj nabor novih izzivov, ki jih nihče od nas ne more brez težav predvideti. V bistvu se je lahko trk državljanskih pravic v transhumanistični dobi že začel razvijati v popolnoma novi smeri. Osebnost, spolna svoboda (virtualna ali ne) in spolne identitete (ali ne- identitete) bodo kmalu prevzele vloge v družbi brez primere do zdaj, spodbujene z radikalnimi inovacijami in spreminjajočimi stereotipi o tem, kaj pomeni biti človek. Zame nepredvidljivost prihodnosti ne leži v družbi, ampak v preobražajoči tehnologiji, ki jo izumljamo in sprejemamo."

To je vizija prihodnosti, vizija sveta skozi oči transhumanistov in njihovih kolegov LGBT aktivistov. Kako pa vidite vašo prihodnost vi? In kaj boste storili, da se bo uresničila vaša vizija? Če do sedaj niste vedeli proti čemu se borite, zdaj veste.

Več o transhumanizmu tukaj.

Prevod Vesna Vilčnik

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top