Papež Frančišek o pomembnosti zakonske zveze moža in žene

Papež Frančišek je v preteklih dveh katehezah razvijal misel o razlikah in dopolnjevanju med možem in ženo ter o stvarjenju človeka kot moža in žene.

V prvi je opozoril na posledice današnje kulture, ki je poglobila in obogatila razumevanje razlike med moškim in žensko, hkrati pa je vpeljala številne dvome.  V zvezi s tem je spregovoril o teoriji spolov: »Sprašujem se, ali ni teorija spola odraz frustracije in vdanosti v usodo, ki želi odpraviti razlike med spoloma, ker se z njimi preprosto ne zna več soočiti. S tem tvegamo korak nazaj. Odstranitev razlik je problem, ne rešitev,« je jasen papež, ki dodaja, da se morata moški in ženska za rešitev njunih odnosov več pogovarjati, poslušati, spoznavati in bolj imeti rada. Morata se spoštovati in prijateljsko sodelovati. Na teh človeških temeljih je ob pomoči Božje milosti mogoče načrtovati zakonsko in družinsko zvezo za vse življenje.

V drugi katehezi je razmišljal o stvarjenju človeka kot moža in žene. Adam je bil v rajskem vrtu, svoboden, bil je gospodar, vendar pa je bil sam. Manjkalo mu je nekaj do polnosti; manjkala mu skupnost, je poudaril sveti oče. V ženi pa je končno našel vzajemnost. Podoba stvarjenja žene iz Adamovega rebra po papeževih besedah nikakor ne pomeni njene manjvrednosti, ampak to, da sta oba iz iste snovi. Adamov spanec, medtem ko Bog ustvarja Evo, pa je pokazatelj, da žena ni moževa stvaritev, ampak Božja; pa tudi, da mora moški, da bi našel ljubezen ženske, o njej najprej sanjati, je še dejal Frančišek.

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top