Ustavni sodnik Jan Zobec: Obsodba Janeza Janše je nepoštena in nezakonita

V svojem ločenem mnenju ustavni sodnik Jan Zobec za obsodbo Janeza Janše pravi, da je bila sprejeta v flagrantno (v nebo vpijoče) nepoštenem postopku. Janez Janša je bil obsojen brez enega samega dokaza, da je sprejel obljubo nagrade. Še več, v obsodbi ni navedeno nobeno njegovo dejanje, ki bi lahko kakorkoli kazalo, da bi lahko dobil kakšno nagrado.

Ustavni sodnik Jan Zobec v svojem pronicljivem metodološkem pristopu analizira obsodbo z vidika načela zakonitosti, kot temljnega, on pravi celo - pranačela - kazenskega prava. Ugotovi, da je bilo to temeljno načelo najbolj grobo kršeno, zaradi česar je tudi obsodba nezakonita in protiustavna.

"Čeprav je odpravo posledic kršitev človekovih pravic v primeru neupravičenega odvzema osebne svobode mogoče doseči z naknadnirn plačilom denarne odškodnine, je taka odškodnina samo zadoščenje - in nič več. Kot časa ni mogoče vrniti nazaj, tudi odvzema svobode za nazaj ni mogoče odpraviti. Kazen zapora pomeni zato za pritožnika nenadomestljivo škodo." Jan Zobec, ustavni sodnik v ločenem mnenju

Ločeno mnenje Jana Zobca, ki kaže na zaskrbljujoče stanje slovenskega sodstva, si lahko v celoti preberete. 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top