Koroška dečka, kljub dokazano nezakoniti ugrabitvi ostajata ujetnika Cerarjeve vlade

Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo, ki jo je v začetku leta vložil center za socialno delo (CSD) Velenje. S tem v veljavi ostaja sodba vrhovnega sodišča, ki je odločilo: da je bil odvzem dečkov nezakonit, saj je center za socialno delo s tem nezakonito posegel v pravice starih staršev do družinskega življenja in številne druge ustavne in človekove pravice; dečka je namreč rejniški družini dodelil še pred odločitvijo ministrstva za delo o zahtevi starih staršev, da bi bili rejniki vnukov, da je pravico otrok do starih staršev in pravico starih staršev do otrok treba varovati ne le pred posegi države, temveč tudi z aktivnim ravnanjem in skrbjo državnih organov.

Že maja lani je upravno sodišče odločilo, da so bile z odvzemom dečkov kršene ustavne in človekove pravice njuni babici do družinskega življenja. Največja opozicijska stranka SDS je nato proti Kopač Mrakovi vložila interpelacijo, ki so jo podprli tudi poslanci koalicijske DeSUS. Decembra lani je ministrica prestala novo interpelacijo, ki so jo vložili poslanci SDS zaradi njene odgovornosti v primeru odvzema koroških dečkov. Tokrat so jo podprle vse koalicijske stranke.

Otroka še vedno pri rejnikih

Pritisk na ministrico je nekoliko ublažil odstop direktorja CSD Slovenj Gradec Jurija Šumečnika, ki je položaj zapustil zaradi ugotovitev upravne inšpekcije o nezakonitem ravnanju pri obravnavi vloge za izdajo dovoljenja za rejništvo starih staršev. Julija mu je sledila direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik. Oktobrsko sodbo vrhovnega sodišča so v DeSUS označili kot "neprijetno za ministrico" in kot "signal, da na področju socialne politike nekaj ni v redu".
Na vprašanje, ali so v zadnjem času sprejeli še kakšne ukrepe na CSD Velenje, so nam na ministrstvu pojasnili, da je bila s 1. februarjem 2017 imenovana nova direktorica Valerija Kidrič. Doslej je bila direktorica CSD Slovenska Bistrica, kjer so jo preiskovali policisti zaradi suma nepravilnosti pri izbiri računovodskega servisa. Vendar policija ni odkrila sumov kaznivih dejanj. Kidričeva je sicer članica SMC.

Tožba proti Ministrstvu za delo in CSD Velenje in Slovenj Gradec

Odvetnik Velimir Cugmas, ki zagovarja interese babice koroških dečkov, je vložil tožbo proti državi oziroma ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enakopravnost, pa tudi proti centroma za socialno delo (CSD) v Velenju in Slovenj Gradcu. Foto: STA Stara starša otrok, ki sta še vedno v rejništvu, še naprej iščeta svojo pravico. Zoper sodbo vrhovnega sodišča se je že pred časom pritožila tudi babica obeh otrok. Vrhovni sodniki namreč niso odločali o pravici starih staršev do rejništva. Pogoje za to bodo morali starši izkazati v drugem postopku. Prav zaradi teh razlogov sta upravno in vrhovno sodišče zavrnili zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi otroka do pravnomočnosti odločitve vrnili k babici. Kot je poudarilo vrhovno sodišče, lahko otroka v rejništvo starim staršem dodelijo le z dovoljenjem ministrstva, ki je zahtevo zavrnilo. Sodba vrhovnega sodišča je sicer podlaga za ureditev bodočih razmerij med starima staršema in vnukoma.

Več:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top