Danes shod Odbora 2014 pred Vrhovnim sodiščem

Na podlagi tako domačih kot tujih kazalcev je stanje v slovenskem pravosodju izredno zaskrbljujoče. Imamo najdražje in najmanj učinkovito sodstvo v EU ter je na prvem mestu po kršenju človekovih pravic. Kljub temu, da imamo največ sodnikov na prebivalca v EU, sodni postopki trajajo zelo dolgo, uradna statistika Branka Masleše pa kljub temu kaže, da je povprečen čas reševanja zadev 2,7 meseca. Izredno zaskrbljujoč je tudi nedavni podatek Evropske komisije, da je neodvisnost pravosodja v Sloveniji peta najnižja v Evropski uniji.

V pravosodju je potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih, zato je Odbor 2014 1. 4. 2016 v Državni zbor vložil predlog Zakona o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki je dostopen na naslednji povezavi: http://odbor2014.si/novice/1152-paket-pravosodnih-sprememb/

Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršitenju človekovih pravic in svoboščin, predstavlja državljansko dolžnost, zato vas vljudno vabimo, da se nam danes ob 17. uri pridružite na shodu Za vladavino prava pred Vrhovnim sodiščem RS. Na shodu bodo sodelovali: Ljubo Žnidar, Metod Berlec in Aleš Primc.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top