Velik uspeh: Sinoda škofov v znamenju zaščite družine in pravic otrok!

Danes se je končala štirinajstdnevna Izredna sinoda škofov v Vatikanu na temo družine. Po napovedih so škofje obravnavali katoliško razumevanje družine, zakonske zveze in verske vzgoje. Prav tako pa so škofje obravnavali izzive s katerimi se katoličani soočajo v sodobni družbi kot npr. predzakonsko in izvenzakonsko bivanje, civilne poroke, poligamija, homoseksualnost in kontracepcija.

Majhna skupina škofov je brez soglasja večine škofov objavila sporno vmesno poročilo

Svetovno javnost in katoliško skupnost je v ponedeljek 12. 10. 2014 presenetilo t. i. vmesno poročilo, v katerem so nekateri škofje predstavili ločenost in homoseksualnost kot tista pojava, v katerih katoličani lahko iščejo pozitivne vidike. Omenjeno poročilo je med udeleženci sinode vzbudilo ogromno ogorčenja, saj so ga napisali samo trije t.i. radikalni liberalistični škofje, o katerem ostali škofje predhodno niso bili seznanjeni in o njem niso glasovali! Da bi se izvedel pritisk na škofe člane sinode so poročilo v medijih objavili prej, kot so ga poslali škofom udeležencem sinode! Gre za doslej neznano prakso na sinodah. Velika večina škofov na sinodi ter številne profamily in prolife organizacijah so to vmesno poročilo razumeli kot izdajo in sabotažo, s katero je želela izjemno majhna skupina t.i. radikalnih škofov preko mednarodnih medijev vsiliti svoje(!?) poglede na družino in zakonsko zvezo.

Generalni tajnik hotel preprečiti objavo pro-family stališč velike večine škofov

Vmesno poročilo je med udeleženci sinode vzbudilo silen odpor in odkrita nasprotovanja. To se je pokazalo v desetih jezikovnih skupinah, kjer je velika večina škofov izrazila nestrinjanje s t.i. liberalističnimi zahtevami kot so priznanje homoseksualnih porok in posvojitev, spremembo stališč do ločitve in ponovne poroke itd. Generalni tajnik sinode kardinal Lorenzo Baldiseri je bil zaradi nenačrtovane smeri sinode, ki je šla v smer  zaščite družinskih vrednot zahteval, da se zaključna poročila jezikovnih skupin ne objavijo na spletni strani Vatikana, čemur pa so se kardinali in škofje uprli. Po internih informacijah je po glasovanju velika večina škofov zahtevala objavo poročil in ko je p. Frederico Lombardi povedal, da bodo objavljena na spletni strani Vatikana, so škofje vstali in s ploskanjem potrdili odločitev.

Končno poročilo poudarja zaščito družine in opozarja na nevarnost vsiljevanje homoseksualne ideologije revnim državam

V soboto 18. oktobra 2014 so člani sinode sprejeli zaključni dokument, ki je za 180 stopinj drugačno od vmesnega poročila. V njem so zapisali, da je zakonska zveza izključno skupnost enega moškega in ženske ter da homoseksualne skupnosti ne morejo biti nikoli izenačene s heteroseksualno zvezo. Prav tako so zelo jasno opozorili na nesprejemljivost vsiljevanja homoseksualnih zvez državam v razvoju. Znano je, da bogate zahodne države pogojujejo finančno pomoč z vsiljevanjem t.i. teorije spola in uničevanjem t.i. družinskih vrednot.

Izredna sinoda je velika zmaga za »zdrave sile«, ki se zavzemajo za družino in teologijo, ki sta jo sprejemala papeža Janeza Pavla II. in Benedikta XVI.

Rezultat sinode predstavlja velik poraz za t.i. radikalno liberalistično krilo Katoliške Cerkve. »Zdrave sile« so se uspešno zoperstavile manipulaciji in sabotažam radikalnih liberalcev pod vodstvom kardinala Kasperja in kardinala Marxa ter se opredelilo za avtentični nauk Cerkve. Vendar razlogov za končno zmagoslavje še ni. Papež Frančišek bo oblikoval delovne skupine in drugo leto oktobra vse te teme obravnaval na t.i. Redni sinodi, ki bo tudi posvečena družini. Po tej sinodi pa bo papež Frančišek objavil encikliko, v kateri bo predstavil verjetno zgolj nove pastoralne pristope za razporočene in ponovno poročene. Ob tem velja omeniti, da je papež Frančišek z veseljem spremljal potek sinode in dejal, da je vesel predstavitve različnih mnenj škofov in njihovega iskanja pomena družine v sodobnem svetu.

Anita Lorb.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top