Škandal: Vlada kanadske zvezne države Alberta v šolah prepovedala besedi mama in oče

Najprej je bilo: ''Heather ima dve mamici.'' Zdaj pa: ''Heather ima dva spolno neopredeljena in vključujoča skrbnika (caregivers).''

To je besednjak vladne nove demokratske stranke v kanadski Alberti, ki učiteljem in šolskim delavcem predpisuje, kako naslavljati odrasle, s katerimi učenci živijo. Nič več ''mama'', ''oče'', ampak ''starš'', ''skrbnik'', karkoli, samo ne mama in oče.

In Bog ne daj, da katerega od učencev nasloviš z ''on'' ali ''ona''. Spodaj so primeri je dopustnih izrazov iz ''Vodiča najboljših praks'', ki ga je ponosno izdala vlada:

"Šolski obrazci, spletne strani, pisma in ostala sporočila naj uporabljajo spolno nezaznamovan in vsevkjučujoč jezik (npr. starši/ skrbniki, negovalci, družine, partnerji; študent ali svojilni zaimek 'njihov' namesto gospod, gospa, mama, oče, njen, njegov itd."

Namen napotkov je vzpostavitev "učeče družbe", ki "spoštuje raznolike spolne usmeritve, spolne identitete in spolno izraznost." To pomeni, da otroci, ne glede na starost, lahko izberejo svoj lastni spol in od vseh na šoli zahtevajo, da njihovo odločitev upoštevajo:

"Samoidentifikacija je edino merilo posameznikove spolne usmeritve, spolne identitete ali spolne izraznosti ... Nekateri posamezniki se mogoče ne najdejo v zaimkih ''on'' ali ''ona'' in jim je verjetno bližje izbira alternativnih zaimkov v angleščini – namesto ''he, she, her, his – ze, zir, hir, ali ''they'' in ''them'' = oni, njim. Mogoče bi se radi opredelili na drug način, npr. Mx. namesto Mr., Mrs., Ms. ali Miss = gospod, gospa, gospodična. Ali pa sploh ne ... Ob pisanju seznama učencev ali osebja naj zaposleni zagotovijo spolno nedefinirano označevanje posameznikov in skupin."

Trd oreh je že zapomniti si, ali mali ''Mx.'' želi odslej biti ''zir'' ali''hir''. A navodil še ni konec!

Kadar so športne ekipe razdeljene po spolu, ima učenec možnost priključiti se ekipi, s katero se lahko spolno identificira ... Učenci z raznoliko spolno usmerjenostjo, identiteto in izraznostjo imajo pravico uporabljati umivalnico in garderobo, ki je skladna z njihovo spolno identiteto. To velja za čas pouka in s šolo povezanimi aktivnostmi na šoli in izven nje.

''Pravica uporabe'' pomeni naslednje: če si deklica in ti nekako ni všeč, da je v umivalnici nekdo, ki sicer trdi, da je dekle, a izgleda kot fant, potem se moraš pač TI umakniti:
"Učencu, ki nasprotuje souporabi umivalnice ali garderobe z učencem, ki je transseksualen ali spolno raznolik, se ponudi uporaba drugega prostora."

Alberta, sredi kanadskega gorovja Rocky, znana po živinorejskih farmah in naftnih poljih, je bila včasih najbolj konservativna provinca; do zmage  NDP – nove demokratične stranke v maju 2015.

Zdaj ko so v Alberti utrdili svojo premoč nad učenci, pazite, da vas na šolskem hodniku kdo ne sliši reči: ''O, mati moja!''
Zdaj je to takole: ''O, moj skrbnik!''

Charlotte Allen

http://www.iwf.org/blog/2799131/Alberta,-Canada's-Progressive-New-Government-Bans-the-Words-%22Mother%22-and-%22Father%22-in-Schools

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top