Slovenija vzhajajoča zvezda LGBT turizma

V času, ko prenekateri Slovenc še brezskrbno poležava na plaži, hodi po hribih ali počiva doma, se slovenski homoseksualci in lezbijke veselijo novih možnosti turizma v rodni deželi. Pred nekaj meseci so imeli v občini Slovenske Konjice posvet na temo LGBT turizma, kjer so med drugim povedali, da "navdušeni odzivi obiskovalcev svetovne turistične borze v Berlinu in velika odmevnost v tujih medijih dokazujejo, da Slovenija nastaja nova vzhajajoča zvezda na področju LGBT turizma". 

Seveda. Tudi vsi strpni Slovenci in Slovenke si želimo, da bi lahko tudi homoseksualci in lezbijke sproščeno uživali v svojem dopustu doma in po svetu; brez da kažejo s prstom na njih ali jih mečejo iz penzionov. Do tukaj vse lepo in prav, če pa pobrskamo po knjigi Luca di Tolve, bivšega homoseksualca, ki danes živi krščansko življenje v objemu svoje žene, vidimo, da je LGBT turizem vse kaj drugega kot le nedolžno, brezskrbno počitnikovanje.

Luca di Tolve je bil med drugim turistični agent, ki je organiziral divje zabave za homoseksualce, transeksualce in lezbijke, med drugim tudi na križarkah - čezoceanskih ladjah. Prva družba, ki mu je omogočila razkošno LGBT zabavo na takšni ladji je bila družba Moby Spa. Luca se spominja:

"Poudariti moram, da nisem pri nobeni družbi imel težav z diskriminacijo. Na pogajanja ni vplivalo dejstvo, da so stranke geji. Pomembno je bilo samo zadostno število udeležencev. Jezik financ v resnici lahko poveže veliko več ljudi kot na primer angleščina."

Denar je sveta vladar. In tudi v občini Slovenske Konjice ter drugih slovenskih občinah direktorji in direktorice ne bodo kaj dosti razmišljali o čem drugem kot o dobičku. Ne bodimo naivni. LGBT turizem v Sloveniji prav tako ne bo izjema v svetovnem turističnem LGBT prostoru češ, Slovenci smo drugačni, bolj zadržani. Luca di Tolve iz svojih izkušenj zagotavlja, da se homoseksualci in lezbijke ne razlikujejo prav veliko, bolj ali manj gre vsem samo za spolnost in razbrzdane užitke:

"Kljub bogati ponudbi najrazličnejših dejavnosti pa je bil resnični razlog za odlično udeležbo predvsem želja po kršenju pravil, ki živi v ljudeh, iščočih novih izkušenj pri menjavi partnerjev, skupinskih prhanjih in blackout partyjih ... Seks je bil dodana vrednost in bistvena sestavina tega križarjenja ..."                  

 

Na posnetku Skala TV priznavajo, da "gre za turistično tržno nišo, ki je v svetu v vzponu in ki ugodno vpliva na ekonomski razvoj turistično zanimivega okolja". S tem namenom so na podlagi turistične atraktivnosti Slovenskih Konjic z okolico, letošnjo pomlad v prostorih samostana Žičke kartuzije organizirali okroglo mizo na temo LGBT - osebam prijazen turizem. Iz lokalnega okolja so se okrogle mize udeležili: občinska svetnika - Stanko Kolar in Neža Pavlič, sicer tudi direktorica Mladinskega centra Dravinjske doline; vodja Turistično informacijskega centra Slovenske Konjice - Tjaša Kangler, Benjamin Kračun in Luka Simšič iz Penziona Kračun, Ervin Jančič in Blanka Kovačič iz Turističnega društva Slovenske Konjice. Sodelovala je tudi Dominika Koritnik Trepel iz Združenja turističnih vodnikov Slovenije.

Finančni mehanizem Norveške podpira razvoj LGBT turizma

Nič novega ni, da so bili LGBT aktivisti tudi tokrat izjemno uspešni pri črpanju denarja za svoje promocijske projekte. Okroglo mizo je Mladinski svet Občine Slovenske Konjice s predhodno pridobljeno podporo Občine Slovenske Konjice izvedel v sklopu projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga (MAMD). Projekt MAMD je avtorski projekt Mladinskega centra Dravinjske doline, sofinanciranje zanj pa poteka s strani Finančnega mehanizma EGP in Finančnega mehanizma Norveške.

Denar in seks. Seks in denar.

Homoseksualcem, transeksualcem in lezbijkam zelo domača pojma. Kar slišim lahko ugovarjanje, češ "ampak ne naših, ne naših". Prav, tudi, če ne (samo) naših, z LGBT turizmom odpiramo vrata vsem. Morda še najbolj tistim iz tujine. Zakaj bi sicer Matej Valenčič iz Imperial Luxury Travel Solutions med drugim dejal, da "navdušeni odzivi obiskovalcev svetovne turistične borze v Berlinu in velika odmevnost v tujih medijih dokazujejo, da Slovenija nastaja nova vzhajajoča zvezda na področju LGBT turizma"?

sLOVEnija je ŽE med 25 najbolj zaželenimi turističnimi destinacijami za sveže poročene geje. Si res želimo, da bi se povzpela še višje? Če bi bili res strpni in razumevajoči, bi jim najbrž morali ponuditi za zabavo tudi naše mladoletne sinove. V tujini je tudi to že praksa ... 

Vesna Vilčnik

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top