Zakaj papež Frančišek ni potrdil vmesnega poročila Družinske sinode v Vatikanu?

Pred dnevi je Vatikan predstavil vmesno poročilo o Izredni sinodi škofov na temo družine. Mediji so sporočilo sprejeli z odprtimi rokami in ga izrazito selektivno predstavili. Posebej so kot novo dejstvo slavili spremembe na področju morale in etike, razumevanje ločitve in ponovne poroke, položaja homoseksualnih parov in splava. Z namenom manipulacije so javno trdili, da je potrebno v teh novih pojavih iskati pozitivne vidike in konstruktivne elemente, ki naj bi bogatili krščanske skupnosti. Tisto kar naj bi bilo včeraj še greh, naj bi danes postalo zgled. Tako so zapisali liberalni mediji na čelu z The Guardian iz Londona, The New York Timesom in v Sloveniji z 24ur.com, Delom in STA. Kaj pa je resnica?

1. Mediji so se osredotočili samo na opombe v zvezi s tistim delom poročila, ki govori o homoseksualno usmerjenih, čeprav v samem poročilo skoraj niso omenjeni. Prav tako je samo eden od 265 škofov, ki so do sedaj govorili na sinodi omenil to problematiko.

2. Papež Frančišek in nobeden od škofov sinode ni potrdili vmesnega poročila. Prav tako nobenega škofa niso prosili, da bi potrdil omenjeno poročilo.

3. Poročilo je bilo predstavljeno v javnost za hrbti in brez soglasja škofov.

4. Samo trije od 191 sinodalnih očetov ali 1.6 % vseh škofov je pripravilo to poročilo. Tem trem so v času priprave poročila dodali še šest novih članov.

5. Takoj ko je bilo to poročilo objavljeno, ga je v dveh dneh javno kritiziralo že 41 škofov.

6. Kritike so vključevale očitek, da poročilo ne podpira tradicionalnega učenja Cerkve na področju družine, poudarja napačna pričakovanja in spodbuja moralne »zmešnjavo«.

7. 16. oktobra 2014 bo skupina desetih delovnih skupin škofov predstavila svoje amandmaje k poročilu.

8. Zaključno poročilo Sinode bo predstavljeno 18. oktobra 2014.

9. Zaključno poročilo bo temelj za razpravo nove sinode o družini, ki bo oktobra leta 2015.

10. Predvidoma leta 2016 bo papež Frančišekpredstavil svoje stališče do rezultatov obeh sinod.
 

Vir:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top