Zakaj je v zadnji verziji koalicijske pogodbe spremenjen del o TEŠ 6?

Vili Kovačič, eden prvih in najglasnejših kritikov miljardnega (1,4 miljarde EUR) trhlega projekta TEŠ 6, je pisal Miru Cerarju. Objavljamo pismo in odgovor sekretariata SMC.

Vili Kovačič, 27.8.2014, Re: Prosim za odgovor - TEŠ6!:

"Spoštovani,
Hvala za odgovor! V prejšnji verziji KP (koalicijske pogodbe , op. ur.) naj bi bilo, da bo rezultat specialne neodvisne revizije OSNOVA ZA ODLOČANJE .  Ali je to ostalo tako kot pišete zdaj? “Odločitve in ukrepi glede TEŠ 6 so vezani na neodvisno revizijo in njene rezultate”. Ali je tako zapisano tudi v novi verziji koalicijske pogodbe, če ni, zakaj ni?  Zapišite v pogodbo kot ste tukaj, in bo vse v redu. Manjka pa rok in še nekaj:  za uspešno revizijo je nujna zamrznitev projekta! Z ozirom na rezultat revizije se projekt lahko: a) ustavi b) redefinira ali c) nadaljuje ! Za TEŠ6 obstojajo alternative! Ne samo ena, tudi takšna s TEŠ6. Problem je kako ubraniti TEŠ, pred blokom 6.

Da rabimo TEŠ6, ker rabimo elektriko, je izmišljotina tistih, ki so bili ali so še na tem udeleženi – od Milana Medveda, Križaniča, prek Lahovnika, bivšega AUKN, ki je torpediral revizijo in MOL, ki bo uvoznik premoga!

Iz ozadja TEŠ6 vse bolj v prihaja v ospredje DOMAČ-UVOŽENI PREMOG - indonezijski premog ! Provizerji imajo že prižgane kamione, zato  navijajo za posebno traso avtoceste in so ostro proti trasi Arja vas – Velenje! Upam, da vam je  vsaj nekaj tega znano. Nov problem, ki se bo pojavil pa bo ne-operativnost (nesposobnost) bloka 6 za regulacijo moči, kar je pogoj za optimizacijo celotnega elektro energetskega sistema države. Letos bodo Dravske elektrarne 30 % nad planom. Problem regulacije je tema za DRŽAVNO PRAVOBRANILSTVO RS. Kajti odsotnost le te, je kršitev osnovne pogodbe, v kateri je regulacija ena od ključnih funkcionalnosti. Če tega ne bo, je pogodba z Alstomom lahko nična! Potem je tukaj še izjemno pomembno vprašanje proizvodne cene, ki bo prinašala 100 milijonsko letno izgubo! Plačevali bomo bistveno dražjo in umazano elektriko. Kam nas to pelje pa je že stvar nepovratne črno rjave  bodočnosti.

Pri reviziji se postavlja vprašanje, kaj bo izhodišče revizije. Za izhodišče je treba vzeti investicijski program, ki je bil osnova za gradbeno dovoljenje in ga primerjati s sedanjim stanjem!

Potem so tu vprašanja glede carinjenja, zakaj so generator in transformator iz Turčije prepeljali preko Roterdama. Komu je bila plačana carina? Enako aktualna je tudi adaptacija  sedanje transportne poti – most, kar je bil dolžan prevzeti Alstom v svoje breme!

Spoštovani, toliko na kratko, še bi lahko našteval!   Vesel bi bil, da mi ne bi bilo treba pisati takih pisem niti kritičnih člankov.                  

Lep pozdrav, za informacije sem  Vam na razpolago.

Vili Kovačič"

Odgovor stranke Mira Cerarja, 27.8.2014:

"Sekretariat SMCFrom: Stranka Mira Cerarja
Sent: Wednesday, August 27, 2014 12:02 PM
To: 'Vili Kovačič'

Subject: RE: Prosim za odgovor - TEŠ6 !

Spoštovani,

glede koalicijske zaveze vezane na TEŠ 6, sporočamo, da v zadnjem osnutku koalicijske pogodbe ni prišlo do vsebinskih sprememb. Naše odločitve in ukrepi glede TEŠ 6 so vezani na neodvisno revizijo in njene rezultate.

Lep pozdrav,
Sekretariat SMC"

Naslednji dan, torej 28.8.2014 se je koalicijska pogodba glede TEŠ 6 spremenila iz: “Odločitve in ukrepi glede TEŠ 6 so vezani na neodvisno revizijo in njene rezultate”, vsebinsko v (po poročanju Dnevnik.si): "Zagotovilo o potrebnosti neodvisne revizije TEŠ 6 tudi v tokratnem osnutku sicer ostaja, se pa v sporazum ni vrnila napoved, da bo na tej podlagi sprejeta odločitev o nadaljnjem delovanju TEŠ 6, ki je tudi izpadla iz tretjega osnutka."

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top