• Lilijana Kozlovič

Diktatura SMC: Aparthajd v Državnem zboru

V torek 16. 2. 2016 bo v Državnem zboru razprava o sovražnem govoru. Žal sejo od sklica naprej zaznamuje sovražni aparthajd največje vladne stranke.

Najprej je Lilijana Kozlovič (SMC), predsednica odbora za notranje zadeve, vabila samo vladi vdane organizacije in sicer:

- Dr. Jasna Murgel v imenu predlagateljev zahteve poslanske skupine SMC in poslanske skupine SD
– Ministrstvo za notranje zadeve RS
– Ministrstvo za pravosodje RS
– Ministrstvo RS za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti
– Generalna policijska uprava
– Vrhovno državno tožilstvo
– Varuh človekovih pravic
– Mirovni inštitut, Svet za odziv na sovražni govor
– Center za varnejši internet Safe.si, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede
– Boštjan Vernik Šetinc, zagovornik načela enakosti
– Amnesty International Slovenije
– Društvo novinarjev Slovenije
– ISCOMET– Inštitut za etnične in regionalne študije
– Barbara Kresal, Fakulteta za socialno delo, Univerza v Ljubljani.

Po protestu Aleša Primca, ki ga objavljamo v celoti v nadaljevanju, je Lilijana Kozlovič, očitno, da bi mu zaprla usta, iz množice prijavljenih samovoljno povabila samo še: Aleša Hojsa, Lucijo Ušaj Šikovec, Tina Mamića, Željka Vogrina in njega osebno ter še posebej Civilno iniciativo za družino in pravice otrok, katere vodja je.

Ob tem na sejo ni povabila, po naših nepopolnih informacijah, vsaj še okoli deset drugih prijavljenih, ki želijo spregovoriti o svojih izkušnjah s sovražnim govorom. Gre za nesprejemljivo diskriminacijo, ki jo poznamo iz obdobja rasne razločevalne politike oz. aparthajda v Južnoafriški Republiki in ZDA. 

"Na seji, na kateri bomo udeleženci rasistično in po ideologiji aparthajda razdeljeni v v prvo, drugo in tretjo kasto, ne morem sodelovati. Upam, da se bodo v SMC še pred sejo odrekli aparthajdu, pripravili sejo v večji dvorani in dali besedo vsem, ki imajo kaj povedati o razraščajočem sovražnem govoru." Tako je selektivno vabljenje komentiral Primc.

Celoten protest z dne 11. 2. 2016:

"Spoštovana gospa Lilijana Kozlovič, predsednica Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo

Hvala lepa, da ste sklicali zelo potrebno sejo o problematiki sovražnega govora, ki je v Sloveniji resnično velik problem. S tem ste pokazali, da imate občutek za probleme v družbi. Žal se zdi, da se nekatere poteze po sklicu seje ne izvajajo v skladu s Poslovnikom Državnega zbora, demokratičnimi standardi in utečeno prakso, zato izražam protest proti takemu ravnanju.

Po pogovoru z vašo sekretarko sem namreč izvedel, da se je za sodelovanje na seji prijavilo kar nekaj ljudi, ki jih ne nameravate povabiti na sejo. Poleg tega naj bi imeli namen prijavljene ljudi, ki bi prišli na sejo, preseliti v drug prostor, kjer bi po TV spremljali sejo.

Če bi to res izvedli tako, kot mi je bilo predstavljeno, bi bilo to ne le sovražni govor, ampak ponižujoče sovražno ravnanje proti državljankam in državljanom, ravno ob razpravi o problematiki sovražnega govora.

Zato predlagam, da na sejo povabite vse predstavnike zainteresirane javnosti in jim daste možnost predstaviti njihova stališča. Prav tako predlagam, da se seja izvede v večji dvorani, kjer bodo vsi sodelujoči v tej pomembni razpravi lahko skupaj v enem prostoru prisostvovali seji.

Spoštovana gospa predsednica,

v upanju, da boste te predloge resno preučili in omogočili strpno, spoštljivo in konstruktivno razpravo o problematiki sovražnega govora med vsemi, ki so izrazili interes,

vas lepo pozdravljam.

Aleš Primc"

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top