Žalostno! Varuhinja proti človekovim pravicam vnukov do nepretrgane vzgoje


Vlasta Nussdorfer zavrača možnosti babic in dedkov za posvojitev vnukov. Pokazala je, da ne spoštuje človekovih pravic otrok niti pomena starih staršev!

Vlasta Nussdorfer ne spoštuje človekovih pravic otrok do nepretrgane vzgoje, ki jo lahko, če so pri močeh, daleč najbolje zagotavljajo stare mame in stari očetje, saj so otrokom v največ primerih poleg staršev najbližje. Prav tako nas žalosti, da Vlasta Nussdorfer ne priznava ljubezni in navezanosti med starimi starši in vnuki ter se celo kot varuhinja človekovih pravic zavzema za diskriminacijo starih staršev.

Evropska zakonodaja in praksa nasprotujeta izjavi Varuhinje!

Mnoge države poznajo posvojitve vnukov, njihova ureditev spoštuje vlogo in pomen starih staršev, in kot taka je skladna z evropskim pravnim redom. Konvencija o otrokovih pravicah govori o nepretrgani vzgoji, ki je za otroke mogoča prav znotraj razširjene družine, kakor spadajo babice in dedki ter krvni sorodniki. Ti so hkrati najbolj primerni, da poskrbijo za otroke, ki so v njihovem krvnem sorodstvu, kadar starši iz tega ali onega razloga umanjkajo.

Varuhinja človekovih pravic žal ne razume bistva predloga Gibanja za otroke in družine.si!

Posvojitve vnukov ne načenjajo pravnih razmerij v družini, ampak ustvarjajo pravne posledice, kot med starši in otroki. V državah z institutom posvojitve stari starši prevzamejo roditeljsko pravico do svojih vnukov, pravna razmerja med sorodniki pa se ne spreminjajo. Že zdrava pamet človeku pove, da zaradi tega, ker sta babica in dedek posvojila vnuka, otrokova teta, ki je babičina in dedkova hči, ne bo kar naenkrat  vnučkova sestra. Logika urada Varuhinje na tem mestu povsem odpove. Naloga vseh institucij, tudi Varuha je, da pravne norme in zakone tolmačijo v prid ljudi. Tega pomembnega načela v izjavi Varuhinje ni mogoče najti.
Spoštovana varuhinja! Z diskriminatornimi izjavami ste se vključili v razpravo o posvojitvah vnukov. Še vedno pa čakamo vaš odziv na trpljenje koroških dečkov, ki sta na silo odvzeta iz zanju edine prave družine, babici in dedku. Še vedno čakamo izpolnitev vaše obljube, s katero ste se zavezali, da boste uporabili svoj vpliv za pogoste stike vnučkov z babico in dedkom, dokler ni dokončno odločeno v prid njune vrnitve domov, dano na junijski seji Komisije za peticije in človekove pravice, čimprej izpolnite!

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top