Žalujoče matere se pogosteje soočajo z nasiljem (2. del)

Nadaljujemo s predstavitvijo znanstvenih študij o postabortivnem sindromu in tveganjih s katerimi se srečujejo matere, ki so splavile svoje otroke.

Za 160 % večja verjetnost za hospitalizacijo zaradi psihiatričnega zdravljenja

Leta 2003 je bila v Canadian Medical Association Journal  objavljena raziskava, kjer so raziskovalci pregledali zdravniške kartoteke 56.741-ih pacientov Kalifornijskega Medicaida. Odkrili so, da je pri ženskah, ki splavijo, v primerjavi s tistimi, ki rodijo, za 160 % večja verjetnost, da bodo hospitalizirane zaradi psihiatričnega zdravljenja v prvih 90-ih dneh po splavu ali porodu. Delež psihiatričnega zdravljenja je za najmanj štiri leta ostal izjemno povečan. (DC Reardon et. al., “Psychiatric Admissions of Low-Income Women Following Abortions and Childbirth,” Canadian Medical Association Journal 168(10), 2003.)

Splav povečuje tveganje za nasilje v družini, težave v odnosih tako za ženske kot za moške

V znanstveni reviji Public Health leta 2009 so raziskovalci zapisali, da so v primerjavi s tistimi brez zgodovine splava, tako ženske kot moški, ki so opravili splav z njihovim tedanjim partnerjem, veliko verjetneje poročali o nasilju v družini, prepiranju o otrocih in o občutku, da bi bilo njihovo življenje boljše, če bi razmerje prekinili. Ženske, ki so splavile s tedanjim partnerjem, so poročale o pogostejših prepirih glede denarja in sorodnikov, in so bolj verjetno izkusile spolno disfunkcijo po splavu s trenutnim ali nekdanjim partnerjem. Moški so poročali, da imajo večje težave z ljubosumnostjo in uporabo drog po splavu s trenutno ali nekdanjo partnerko.  (P.K. Coleman, V.M. Rue, C.T. Coyle, "Induced abortion and intimate relationship quality in the Chicago Health and Social Life Survey," Public Health (2009), doi:10,1016/j.puhe.2009.01.005.)

Pomembna vloga očeta pri odločanju o izidu nosečnosti; splav povezan s poznejšimi težavami

Anketa med ženskami z nizkimi dohodki in z že enim otrokom je odkrila, da je pri tistih ženskah, ki so čutile, da se ne morejo zanesti na njihove partnerje pri pomoči za skrb za otroka, večja verjetnost, da naredijo splav. Pri ženskah, ki so opravile splav, je bila večja verjetnost, da so poročale o poznejšem nasilju njihovega partnerja in o hudi zlorabi alkohola (trikrat večja verjetnost) in kajenju cigaret (dvakrat verjetneje).  Raziskava je bila objavljena leta 2008 v International Journal of Mental Health & Addiction,. (PK Coleman et. al., "Predictors and Correlates of Abortion in the Fragile Families and Well-Being Study: Paternal Behavior, Substance Abuse and Partner Violence," International Journal of Mental Health and Addiction, DOI 10.1007/s11469-008-9188-7, 2008).

Na kratko:

Matere so žrtve splava: depresija, odvisnosti, samomorilnost! 64% žensk je bilo prisljenih v dejanje splava!?

84% žensk ni bilo informiranih o tem kaj je splav!?

Ženske so žrtve splava: 2,5 krat večje tveganje za samomor!

Splav: Žalujoče matere težje zaspijo

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top