Evropsko sodišče za človekove pravice izdalo presenetljivo sodbo glede poljskega zakona o zaščiti življenja

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je s presenetljivo odločitvijo zavrnilo zahtevo aktivistov zagovornikov ubijanja nerojenih otrok, ki so poskušali izpodbijati poljske zakone za zaščito življenja.

Skupina osmih žensk je trdila, da poljski zakon, ki pred splavom ščiti nerojene otroke s posebnimi potrebami, krši njihove človekove pravice. Vendar je ESČP odločilo, da je njihov primer nedopusten zaradi pomanjkanja dokazov. Sodišče je v sporočilu za javnost pojasnilo:

Sodišče je ugotovilo, da pritožniki niso predložili nobenih prepričljivih medicinskih dokazov, ki bi dokazovali, da so bili v resnični nevarnosti, da bi jih zakonske spremembe iz leta 2020 neposredno prizadele. Prav tako niso predložili nobenih dokumentov v zvezi z njihovimi osebnimi okoliščinami, zaradi česar ni bilo mogoče oceniti njihovega individualnega položaja.

Posledice zakonodajnih sprememb za tožeče stranke so bile torej preveč oddaljene in abstraktne, da bi lahko trdile, da so "žrtve" v smislu Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Žal je to le eden od številnih izzivov; sodišče je opozorilo, da na obravnavo čaka še približno 1000 podobnih primerov. ESČP ima tudi dolgo zgodovino spodbujanja splava in je že prej izpostavilo Poljsko. Sodišče je pred tem celo trdilo, da je cenzuriranje govora, ki podpira življenje, "nujno".

Zadevni zakon je bil sprejet leta 2021; pred njegovo uveljavitvijo je bilo na Poljskem 98 % splavov posledica prenatalne diagnoze invalidnosti. Po sprejetju zakona je število opravljenih splavov strmo upadlo, in sicer s 1.076 v letu 2020 na le 107 v letu 2021.

Od takrat so na Poljskem potekali številni protesti, vključno z nasilnimi protesti in primeri požigov, ki so jih zagrešili zagovorniki splava. V nedavnem primeru so aktivisti za splav med mašo vdrli v katoliško katedralo, kričali in metali letake za splav. Vendar jih je sodnik okrožnega sodišča oprostil vseh obtožb in dejal, da je poznanski nadškof Stanisław Gądecki proteste sprožil proti sebi in katedrali samo zato, ker je glasno izražal podporo zakonodaji za življenje.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top