• Sarah Mbuyi, obtožena diskriminacije in odpuščena

Zaradi verskega prepričanja so jo odpustili

Sarah Mbuyi iz Londona je delala kot vzgojiteljica v vrtcu in bila obtožena, da je s svojimi izjavami diskriminirala lezbično sodelavko Lauro. Ta ji je rekla, da je cerkev ne zanima, dokler ne bo mogla svoje registrirane istospolne partnerske zveze potrditi tudi v cerkvi, Sarah Mbuyi pa ji je nato izrazila svoje versko prepričanje, da je homosexualnost po Svetem pismu greh.

31-letna evangeličanka Sarah Mbuyi je bila zaradi hude kršitve nedavno odpuščena iz vrtca Newpark v Shepherd's Bush, v zahodnem Londonu. Ker je bila prepričana, da je nedolžna in se ji je zgodila krivica, se je odločila, da bo poiskala pravico na londonskem sodišču. Navedena »huda kršitev« Sarah Mbuyi se je nanašala na njeno izjavo lezbični sodelavki Lauro, s katero sta se na delovnem mestu v vrtcu pogovarjali o veri in Svetem pismu. Sodelavka Laura je izjavila, da je cerkev ne zanima, dokler ne bo mogla svoje registrirane istospolne partnerske zveze potrditi tudi v cerkvi. Sarah Mbuyi je nato v tem pogovoru izrazila svoje versko prepričanje, da je homoseksalnost greh. Ob tem je pripomnila, naj se zaradi tega ne vznemirja, saj smo vsi grešniki. Sodelavka Laura je nato prizadeta odvihrala iz prostora, kjer sta skupaj skrbeli za otroke.

Sicer sta se sodelavki dobro razumeli. Ko je pred časom Laura morala v bolnico, ker je bil zaradi otrokovega udarca prizadet njen sluh, ji je Sarah Mbuyi stala ob strani, jo podpirala in tolažila. Tudi o veri sta se že večkrat pogovarjali; Sarah Mbuyi ji je ob neki priložnosti celo podarila Sveto pismo, za katerega se ji je sodelavka zahvalila.

Vodja vrtca je po tem incidentu Lauro vprašala, če želi, da jo premesti v kakšen drug oddelek, s kakšno drugo vzgojiteljico. Laura takrat ni izrazila te želje. Ko se je kasneje želela Sarah Mbuyi s sodelavko o tem pogovoriti, ji je ta rekla, da se »z njo ne želi pogovarjati o ničemer drugem razen o skupnem delu«. Sarah je njeno željo upoštevala, sodelavka Laura pa je na sodišču komentirala »da je pričakovala, da se ji bo Sarah opravičila«. Nedolgo za tem je Sarah Mbuyi prejela poziv na disciplinsko komisijo, kjer  so jo obtožili »domnevnega diskriminatornega ravnanja v odnosu do sodelavke«. Dodali so, da lahko zaradi tega izgubi službo.

Sarah Mbuyi so na disciplinskem zaslišanju na delovnem mestu spraševali različne stvari, da bi preverili njen pogled na homoseksualnost in s tem povezane okoliščine. Vprašali so jo, kako bi skrbela za otroka dveh homoseksualcev, če bi uporabljala literaturo (otroške slikanice), v kateri so prikazane "družine" z dvema moškima in dvema ženskima ter če meni, da je sodelavka zlobna/krivična/brezbožna. Sarah je na slednje vprašanje odgovorila, da smo po njenem verskem prepričanju vsi, brez izjem, takšni – grešniki.

Sarah so odpustili. V obrazložitvi so zapisali, da je bila Sarah Mbuyi odpuščena, ker je »nadlegovala sodelavko na delovnem mestu« in izjavila, da je »homoseksualnost greh«. Direktorja vrtca, ki sta jo odpustila, sta zapisala še, da so bili njeni komentarji na delovnem mestu neprimerni in da predstavljajo »nezakonito diskriminacijo«. Sarah je pred disciplinsko komisijo zagovarjala svoje versko prepričanje, ki ga (na njihovo željo, da se opraviči) ni želela spremeniti. Najbrž so tudi zato v obrazložitev dodali: »Ker nisi pokazala obžalovanja in se nisi pokesala, ob tem pa potrdila, da bi enako ravnala tudi vnaprej, je nesprejemljivo, da bi ostala zaposlena pri nas. Nepopravljivo si prekršila zaupanje, ki ga moramo imeti kot odgovorni delavci varstva v svoje zaposlene, še posebno v tiste, ki skrbijo za zgodnja leta izobraževanja otrok.« Sarah je na to pismo odgovorila, da bi vedno »delovala ljubeče, tako z otroki kot njihovimi starši, ne glede na to v kakšnem razmerju živijo«. Dodala je še, da pri tem svojega verskega prepričanja ne bo spremenila. Čeprav je želela doseči spravo, so jo naposled odpustili.

Sodišče je pred kratkim razsodilo, da je bila Sarah Mbuyi odpuščena po krivem in da je ona tista, ki je bila diskriminirana zaradi svojega verskega prepričanja. Njeno prepričanje pa, da je  »vredno spoštovanja v demokratični družbi in ni nezdružljivo s človeškim dostojanstvom ali/in v nasprotju s temeljnimi pravicami drugih«. Konflikt med radikalno in nestrpno homoseksualno aktivistko ter verujočo osebo se je v tem primeru končal z zavarovanjem verske pravice. Sarah si je našla novo službo; ob zaključku procesa pa dejala, da želi vsem bivšim sodelavcem vse dobro.

Podobni primeri so v Angliji zelo pogosti. Zagovornica Sarah Mbuyi Andrea Williams je v oddaji povedala, da jo dnevno kličejo ljudje, ki so zaradi verskega prepričanja diskriminirani na delovnem mestu. Za pomoč jo prosijo ljudje različnih poklicev, najpogosteje pa gre za vzgojiteljice v vrtcih, učiteljice v šolah, bolniške sestre in matičarje. Istospolno usmerjeni aktivisti imajo namreč zelo izostren občutek za domnevno diskriminacijo njihm sami in se zelo pogosto čutijo "diskriminirane". Pogosto se zgodi, da se čutijo diskriminirane že ob predlogu, da bi verujočega, da bi zanje molil. Tudi, če pokaže sočutje do njegove osebne stiske oziroma okoliščine, jih to vznemirja in je razlog, da sprožajo tožbe.

Sodbe v podobnih primerih so zelo različne. Kaže pa, da se bomo morali verujoči (kristjan, muslimani in drugi) v prihodnje boriti za pravico do verovanja in ugovora vesti, sicer nas bodo čedalje pogosteje »metali iz službe« oziroma drugače diskriminirali. Za mnoge kristjane so to zelo poznani časi.

Originalen dokument razsodbe povzela in prevedla Vesna Vilčnik; v angleščini ga lahko preberete tukaj.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top