Zavod KUL.si: Na referendumu zaščitimo vse otroke in glasujmo proti!

V torek, 15. decembra, ob 10. uri je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice v okviru predstavitev prijavljenih organizatorjev kampanje pred referendumom predstavnik Zavoda za družino in kulturo življenja Peter Štrbenk.

Pozdravljeni v MMC-jevi spletni klepetalnici. Ob 10. uri se nam bo pridružil predstavnik Zavoda za družino in kulturo življenja Peter Štrbenk. Vprašanja mu lahko že postavljate.

Peter Štrbenk se nam je pravkar pridružil v klepetalnici. Pozdravljeni.

Iz imena vašega zavoda ni mogoče presoditi, ali se zavzemate ZA ali PROTI na referendumu. Ali lahko pojasnite, zakaj ste poklicani, da sodelujete v referendumski kampanji?

Absolutno smo PROTI noveli ZZZDR in se v tej referendumski kampanji borimo za pravice otrok do očeta in matere, za Slovenijo srečnih otrok.

Pozdravljeni. Neglede na to ali boste obkrožili ZA ali PROTI, me zanima kaj vidite pozitivnega, če se bo izkazalo, da se bo zakon uveljavil in kaj vidite pozitivnega, če se ne bo uveljavil. LP

Posebej pozitivnega ne bo nič, ker se pravice, ki jih prinaša novela v praksi, že izvajajo. Če se ne bo uveljavil imamo novo možnost, kako formalno urediti pravice homoseksualcev v široki družbeni diskusiji.

Dober dan. Zakaj enačite razišrjanje pravice eni družbeni skupini z odvzemom te iste pravice vašemu delu družbe?

Mi govorimo izključno o pravicah otrok in ne pravicah oz. željah odraslih. V koliziji pravic otrok in želja homoseksualcev dajmo absolutno prednost pravicam otrok.

Uvaja se nadomestno materinstvo. Kako gledate na to prakso, kjer so ženske iz revnejših okolij popredmetene?

Nadomestno materinstvo je pojav, ki ni vreden človeka, saj v celoti degradira dostojanstvo žensk, ki jih težke življenjske okoliščine silijo v tak korak.

Pozdravljeni. Vse, v cemer nasprotujete glede novele ZZZDR-D je bilo zajeto in točno tako narejeno v ločenem zakonu leta 2012. Tudi takrat ste se z drugimi "argumenti" borili in zmagali na referendumu. Ali ne gre samo za zavajanje in se v bistvu borite proti istospolnim osebam. Hvala za konkreten odgovor.

kot sem rekel, borimo se izključno za pravice otrok do očeta in matere in zato, da jih, če izgubijo očeta in mater, država posvoji v najboljše možno okolje, to je okolje, kjer sta prisotna tako oče kot mati. Proti izenačitvi ekonomskih in socialnih pravic homoseksualcev nimamo absolutno ničesar proti.

Za SLOVENIJO SREČNIH OTROK torej gre. Po statistikah socialnih služb naj bi zaradi nasilja v družini vsaka peta padla po stopnicah (vemo o čem govorimo). V takšnih družina verjetno tudi otrokom ni prizaneseno – če že ne fizično, pa verjetno vsaj psihično utrpijo posledice tovrstnih ravnanj. Če se vam GRE ZA OTROKE, zakaj se ne lotite reševanja tovrstnih (politično manj aktualnih) težav. V absolutni številki je teh otrok nekaj tisočkrat več, kot bi bilo po vaše otrok, ki bi bil deležni po vaših besedah »trpljenja« v istospolnih družinah.

Tudi homoseksualne skupnosti niso imune na nasilje in po statistikah ga je v takih skupnostih sorazmerno več, kot v heteroseksualnih skupnostih. Zavod je družbeno aktiven tudi v času, ko se ne odvija razprava o družinski zakonodaji in si prizadeva točno za to, kar omenjate: proti nasilju v družinah, pa kakršnekoli so že te.

Pozdravljeni! Samo želela bi vam sporočiti, da kot lezbijka NOČEm vaših otrok, za katere se tako bojite. Tudi jaz sem otrok in se vesela, da moj oče nima takšnih načel, kot jih imate vi.

Smo demokratična družba in vsak ima pravico do življenja po svoji vesti, moralnih načelih in vrednotah.

Gospod Šterbenk, kakšne bodo pravne posledice tega zakona, ki po besedah zagovornikov nikomur nič ne jemlje?

Posledice uveljavitve ZZZDR bi bile spremembe vsaj še 70 zakonov, skozi katere prodira t.i. teorija spola v naš pravni red. Takšen obseg sprememb predpisov so izpostavili sami homoseksualni aktivisti.

Niste dali konkretnega odgovora Silvestru glede zakonika 2012 - tam so se zveze urejale posebaj in posvojitev ni bila mogoča. Torej je bilo vse kar sedaj "želite"urejeno. In ste bili vseeno proti. Konkreten odgovor?

Tudi v ZZZDR leta 2012 je bila na enako prikrit način uvedena možnost posvojitve otrok in smo se borili zoper isto stvar kot sedaj.

Ideologija spola v šole vse bolj vdira. Kako gledate na te stvari, kakšne so po vašem mnenju dolgoročne posledice za širšo družbo, zaradi takšne vzgoje?

Izkušnje iz tujine, kjer so podobni zakoni že bili sprejeti, kažejo na to, da bo imela mladina ogromne probleme s spolno identiteto in temu se želimo v Sloveniji izogniti. Predvsem zato, ker se teorija spola poskuša uvesti v predšolsko vzgojo in nižje razrede OŠ, ko so otroci najbolj dovzetni za zglede in gradijo svojo identiteto.

Se vam ne zdi zelo enostransko in nepravično, ko na spletni strani 24kul.si zelo neobjektivno poročate o istospolnih zakonskih zvezah in otrocih, s tem da izpostavite recimo par slabih izkušenj in nato posplošite? se vam ne zdi to kot da bi vsi zaradi nekaj pedofilskih škandalov v cerkvi vse duhovnike enačili s pedofilijo? Zavajanje se mi kot kristjanu zdi zelo v nasprotju z duhom vere.

Izpostavljamo slabe izkušnje tako v istospolnih zvezah kot v heterospolnih zvezah, predvsem tzato, ker jih drugače nihče ne omenja oz. se jih načrtno prikriva.

Po katerih statistikah je v istospolnih skupnostih več nasilja, kot pravite? In še: kako lahko rečete, da nimate nič proti homoseksualcem, če ste proti, da se poročijo - kar jih vrže na raven drugorazrednih državljanov, pa čeprav plačujejo isti davek kot vi?

Statistike so objavljene na spletni strani zavoda. Kar se poroke tiče, zakon pozna samo poročni obred, temu pa nihče ne nasprotuje, da se uporablja tudi pri registraciji istospolne partnerske skupnosti. Smo pa proti redefiniciji zakonske zvez.

Po mojih predvidevanjih bo prihodnost (bolj humana različica) izgledala nekako takole: ljudje in roboti se bodo na neki točki spojili in takrat bo dosedanji način biološke prokreacije postal zastarel. Vse oploditve bodo potekale in vitro in z gensko selekcijo, ker je tako omogočen večji nadzor in boljša "uporabniška izkušnja". Ali menite, da zgolj poskušate zaustaviti neke spremembe, ki se bodo ne glede na vaša prizadevanja zgodila? Zakaj želite zaustaviti razvoj?

Znanstvena fantastika ni predmet tega klepeta.

Kako komentirate dejstvo, da so relevantna strokovna združenja (Društvo psihologov Slovenije, Slovensko sociološko društvo) novi zakon o zakonski zvezi argumentirano podprla, etnologi in antropologi pa na FF ravno danes razpravljajo o mnogoterih oblikah družinskih skupnosti v različnih družbah in različnih časovnih obdobjih? Znanost očitno ni z vami.

V nobeni od omenjenih društev ni bila opravljena glede tega vprašanja siroka razprava med članstvom, ampak so stališče zavzeli le nekateri posamezniki v teh organih. Znanost je z nami. Sami psihologi so ugotovili, več kot 3/4 ni narejenih v skladu z raziskovalnimi standardi, več o tem na spletnih straneh zavoda.

Pozdravljeni. V tej kampanji sem slišal že ničkoliko bizarnosti: da bo s to novelo propadel profesionalni ženski šport, da bodo fantke oblačili v deklice, ozmerjanje s pedofili, incestuozi, zoofili, da se bo lahko nekdo poročil s pravno osebo ... You name it. Se vam ne zdi, da s takimi izjavami nasprotniki novele sami sebi bolj škodite, kot koristite. Lp

V demokratični družbi lahko vsak pove svoje mnenje. Mi v Zavodu zastopamo izključno pravice otrok do očeta in matere in to je jedro naše referendumske kampanje.

na vaši spletni srtani poudarjate psihološke študije (ki so v prid vam), ko pa zagovrnik citira katerkoli študijo ste celo objavili da je večina psiholoških študij potvorjena. Kaj dela študije ki so vam v prid bolj kredibilne?

Omenjena raziskava o nekredibilnosti večine študij vezanih na življenje otrok v homoseksualnih skupnostih zajema tako tiste, ki naj bi bile v prid nam, kot tiste, ki naj bi bile v prid zagovornikom zakona. Predvsem imamo premajhen vzorec za izvajanje takšnih raziskav.

Pozdravljeni! Kako se spopadate z vse večjo nestrpnostjo zagovornikov zakona, ki se predvsem pojavlja na družbenih omrežjih?

Kot rečeno, smo demokratična družba in vsak lahko v tej kampanji pove svoje mnenje. Res bi si želeli več dialoga in argumentirane razprave o nestrpnosti bojo presojali volilci.

Gospa Peter Štrbenk, ali vi v življenju opravljate tisto delo, za katerega ste bili izšolani. Če da, potem imate srečo. Pri veliki večini temu ni tako, kar pa ne pomeni, da svojega delajo ne dobro. Pa da se navežem na referendumsko temo: verjetno se lahko oba strinjava, da te sposobnost reprodukcije še naredi za dobrega starša. Ne čem torej temelji vaša TEZA da bo otrok v heteroseksualni družini bolj srečen.

Najprej: NE nameravam spremeniti spola. In nisem gospa! Ne govorimo o tezi, da bo otrok v heteroseksualni družini bolj srečen. Govorimo o tem, da bo otrok v heteroseksualni družini lahko spoznal tako moški kot tudi ženski princip človeka, kar je potrebno za celosten razvoj njegove identitete.

<ŽanLuka> Gospod Štrbenk, čestitke za vse kar delate. Vaše delo se mi zdi izjemno dialoško in argumentirano. Bi lahko pravno razložili, zakaj pravica do zakonske zveze omogoča istospolnemu paru, da ima pravico do otroka in odpira veliko možnosti za nadomestno materinstvo?

Zato, ker zakon daje tudi istospolnim zvezam pomen v zasnovanju družine in ker dva homoseksualca sama ne moreta zaploditi in roditi otroka, obstaja možnost zasnovanja družine samo preko nadomestnega materinstva ali posvojitev.

Glede na vaš odgovor, bo torej po vašem mnenje otrok v družini očeta pijanca in razsipne matere bolj srečen, ker bo spoznal obe plati življenja? Samo da bo zadoščeno pravilu oče + mati.

Tudi v družini dveh homoseksualcev pijancev otrok ne bo nič bolj srečen.

Čas za klepet se izteka. Gostu bomo zastavili zadnje vprašanje.

Raziskave, katere ocenujete za nekredibilne, so plod raziskav po celem svetu v obdobju več kot 40 let. Menite, da je časovno obdobje prekratko?

Nisem jih jaz ocenil kot nekredibilne, ampak sama stroka.

Klepet je končan. Hvala gostu za odgovore in uporabnikom za številna vprašanja.

Hvala za sodelovanje.

Lep pozdrav

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top