• Janez Krek, odprti dekan Pedagoške fakultete

Zloraba šolskega prostora za enostransko referendumsko propagando

Bolj kot enoumna sestava okrogle mize skrbi odgovor "odprtega" dekana Pedagoške fakultete dr. Janeza Kreka. Zaprtost okrogle mize za zagovornike pravic otrok, staršev in starih staršev je namreč za šefa Pedagoške fakultete "odprta zasnova".

Upajmo, da velika večina študentk in študentov ne sledi šefu njihove fakultete, sicer mnogim staršem v kratkem ne bi ostalo drugega, kot da bi vzeli otroke iz šol, kjer bi učili tako "odprto zasnovani" učiteljice in učitelji. Ali pa se bodo morali organizirati, da bodo taki učili samo otroke tistih staršev, ki se bodo s tako "odprtostjo" strinjali.

Sovoditelja Koalicije "Za otroke gre!" Metka Zevnik in Aleš Primc sta v ponedeljek, 30. marca 2015 poslala Pedagoški fakulteti v Ljubljani, Univerzi v Ljubljani in sedaj že nekdanji ministrici za izobraževanje, znanost in šport mag. Klavdiji Markež prostestno pismo, v katerem sta opozorila na politizacijo šolskega prostora ter enostranskega predstavljanja vsebine referendumske pobude.

Še bolj kot enoumna sestava gostov okrogle mize skrbi odgovor "odprtega" dekana Pedagoške fakultete dr. Janeza Kreka.

Metka Zevnik in Aleš Primc sta pisala naslednje pismo:

Spoštovani,

pred dnevi so nas nekateri študentje Pedagoške fakultete v Ljubljani opozorili na diskusijsko-bralno-filmski krožek PeF in Oddelka za socialno pedagogiko, ki pripravljata okroglo mizo o aktualni noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Na okrogli mizi naj bi bila gosta dr. Roman Kuhar in doc. dr. Metka Mencin Čeplak, oba aktivistična pristaša pred kratkim sprejetega zakona o spremembah ZZZDR, ki je predmet referendumske pobude.

Zloraba javnega šolskega prostora za zgolj enostransko in enoumno referendumsko propagando je v nasprotju z demokratičnimi standardi in nujno potrebnim razumevanjem univerze kot odprtega prostora znanja, raziskovanja in dialoga, zato upravičeno pričakujemo, da zagotovite, da bo okrogla miza ustrezno uravnotežena tudi z gosti, ki podpirajo temeljne pravice otrok, staršev in starih staršev.

Za razumevanje se vam zahvaljujemo, pričakujemo vaš odziv na naše pismo ter vabilo na uravnoteženo okroglo mizo na PeF na e-mail:za.otroke.gre@24kul.si

Metka Zevnik in Aleš Primc, sovoditelja Koalicije »Za otroke gre!«

Na protestno pismo se je odzval dekan Pedagoške fakultete v Ljubljani z naslednjim odgovorom, ki ga objavljamo v celoti:

Spoštovani,
razprava diskusijsko-bralno-filmskega krožka ni del referendumske kampanje (kolikor vem, ta formalno ne poteka).Da študenti razpravljajo o družbeno relevantnih vprašanjih, pa je zaželeno in v skladu z avtonomijo univerzitetnega prostora. Kot dekan fakultete nisem nikogar vabil na okroglo mizo in jo razumem kot odprto zasnovano.

Lep pozdrav,
Janez Krek
dekan

Dekan Pedagoške fakultete torej razume enostransko sestavo vabljenih na okroglo mizo kot "odprto zasnovano". Toliko o odprtosti Pedagoške fakultete, ki izobražuje bodoče učiteljice in učitelje.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top