Ali ženstvenost res ni več dovoljena?

Pred enim letom 20. 2. 2015, je na direktorat Cankarjevega doma prispelo pismo Vesne Leskovšek in sopodpisnic (iz združbe, ki  je pred dnevi zahtevala prepoved 40 dni molitve pred porodnišnico), ki so zaradi tako poimenovane »grotesknosti vsebine in diskriminatorne drže festivala do družbe« zahtevale, da Cankarjev dom mednarodni festival Femme Feminite odpove.

Urška Faller, organizatorka Festivala Femme Feminite je med drugim v izjavi za javnost zapisala: »Zame osebno ni sprejemljivo žaljenje in pritiskanje iz ozadja, sploh ne na način kot so ga storile gospe, ker se to pojmuje kot gospodarski kriminal, v nasprotnem primeru bi svoje dejanje morale prijaviti kot lobiranje. In ni mi sprejemljivo to, da so vse gospe na javnih položajih (fakultete, ministrstvo, inštituti), ki naj bi oblikovale družbo, jo na nek način skozi javni šolski sistem izobraževale in ji bile vzgled. Resnično ni pravično in ni moralno, da vsi državljani plačujemo, da nas diskriminirajo, ponižujejo, ustrahujejo in nam kradejo naše sanje. Želim, da zberejo toliko moči, ker so močne ženske, da mi svoje ogorčenje povedo in izrazijo osebno. Hkrati želim, da dajo družbi javno opravičilo, opravičilo za pritiske na Cankarjev dom, opravičilo organizaciji Femme Feminite in vsem, ki so v njo vključeni, vključno z obiskovalci.«

Po tem, ko je pismo Vesne Leskošek in podpisnik prišlo v javnost, so v Cankarjevem domu očitno začeli iskati možnost, kako bi se lahko znebili festivala na legalen način. Organizatorka festivala Urška Faller nam je povedala: "Govorili smo o projektnem partnerstvu, a smo sedaj neodvisni najemniki prostora, kar pomeni drugačne plačilne pogoje. Sedaj moramo konkretno razmisliti kako dalje, saj smo začeli brez sredstev, zgolj z lastnim časom, voljo in prizadevanjem."

Sprašujem se, kako sploh lahko v Sloveniji govorimo o demokraciji, svobodi mišljenja in govora, če lahko eno samo pismo dovolj močnega lobija sproži, da si organizator tako »pomembne« ustanove kot je Cankarjev dom čez noč premisli ter vrže na cesto (vsaj poskušali so!) 60 predavateljev, ki si vsak na svoj način prizadevajo v ženski prebujati in ohranjati to, kar ji je najbolj lastno: ženstvenost, nežnost, milino. lepoto in dobroto; kaj šele materinstvo, vero, upanje in ljubezen …

Še Delova novinarka Katerina Vidner Ferkov  je, vsej ostali kritiki v članku navkljub zapisala, da »imajo ženske pravico do izbire svoje ženstvenosti«. Pa jo imajo res? Ali so zanjo kaznovane? Danes finančna kazen, kaj pa jutrI?

VABLJENI K OGLEDU INTERVJUJA Z ORGANIZATORKO URŠKO FALLER tukaj

FESTIVAL JE ODPOVEDAN. "Zaradi številnih groženj s strani lezbičnih in feminističnih organizacij."

Preberite članek Marjane Debevec na spletni strani   Radia Ognjišče

Vesna Vilčnik

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top