Anja Kopač Mrak voščila srečno in koroška dečka?

Anja  Kopač Mrak o aktualnostih v oddaji Dobro jutro, 3.1.2017

Ministrica je v pogovorni oddaji Dobro jutro spregovorila o nekaterih aktualnostih na področju socialne politike. Kot uspeh je izpostavila delno ukinitev zaznamb na nepremičnine za prejemnike denarnih socialnih pomoči in varstvenih dodatkov, kar je kljub opozorilom iz stroke, storila z večletno zamudo. O trpljenju koroških dečkov, ki sta kljub sodbi Vrhovnega sodišča še vedno v ujetništvu, ni upala spregovoriti.

Vračilo denarnih pomoči in varstvenih dodatkov sta Ivan Svetlik in Anja Kopač Mrak uvedla z novo socilano zakonodajo v letu 2012. Denarne pomoči in varstveni dodatek so  z zaznambo na nepremičnini  uvedene kot neke vrste vračljiv kredit, s katerim so tudi socialno ogroženi ljudje, prejemniki denarne pomoči in varstvenega dodatka, pomagali prisilno polniti bančno luknjo.
Sedaj ministrica  delno odpravo zaznamb na nepremičnine hvali kot pomembno novost in dosežek njene socialne politike, čeprav je kot državna sekretarka pomagala pri nepravičnem ukrepu, ki je ogrozil socialno varnost mnogih ljudi. Socialni delavci informatorji, ki smo  svetovali ljudem ob uvedbi Svetlikove socialne zakonodaje, smo ministrstvo večkrat pozvali, naj ukine zaznambe na nepremičnine, saj tak ukrep ni v skladu s socialno politiko pomoči najbolj socialno ogroženim ljudem, ki so prejemniki denarne socialne pomoči in varstvnega dodatka. V petih letih od sprejejma nove socialne zakonodaje, se  to ni zgodilo. Ob ponovni delni odpravi zaznamb pa se postavlja vprašanje, kako krivico popraviti tistim dedičem, ki jim je država zaradi prejemanja denarne pomoči ali varstvenega dodatka  s strani njihovih svojcev, prodala premoženje in se poplačala. Ministrica pravi, da za takšne primere žal ni rešitve.  Za povzročeno škodo ljudem očitno ne bo nihče odgovarjal.

Ministrica postreže z nekaj bombončki, ujetništvo koroških dečkov zanjo ni več »aktualno«

Na začetku oddaje je ministrica dejala le, da želi da »se stvari končajo  tako kot je prav, predvsem pa v korist otrok.«
Ministrica je s temi besedami seveda namigovala na primer koroških dečkov. S primerom se je seznanila najkasneje na tiskovni konferenci 6.4.2016 in je zaradi tega tudi strokovno vpletena, zato že zdavnaj ne gre več le za vprašanje neke objektivne odgovornosti. Ministrica je imela na voljo vse podatke socialne inšpekcije, pristojnih centrov. Najkasneje bi otroka morala vrniti po znani sodbi Vrhovnega sodišča, ki je presodilo, da so nezakonite vse odločbe, s katerimi so koroška dečka nasilno odtujili iz družinskega okolja pri babici in dedku. Ne smemo pozabiti, da gre za pravice, zapisane v naši ustavi, prav tako v 8. členu Evropske konvencije o človekovih pravicah ter v Konvenciji OZN o otrokovih pravicah, ki govori o nepretrgani vzgoji in pravici do družinskega življenja. Zaradi tega smo javno pozvali predsednika vlade, predsednika države, varuhinjo človekovih pravic, v prejšnjem tednu pa še ameriško družinsko organizacijo Action for Justice, ki preučuje kršenje človekovih pravic otrokom in družinam.

S pritiski civilne družbe bomo v Gibanju za otroke in družine ter Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev nadaljevali tako dolgo, da bo ministrica s svojimi službami priznala nepotrebno poseganje v družino koroških dečkov, se opravičila za storjeno krivico ter nemudoma storila vse, da bo zadoščeno pravici in se bosta koroška dečka naposled vrnila v svojo edino in pravo družino babice in dedka.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top