Belgijski kralj Filip podpisal zakon o evtanaziji hudo bolnih otrok

V nedeljo 2. marca 2014 je belgijski kralj Filip s podpisom zakona o legalizaciji evtanazije hudo bolnih otrok naredil eno najsramotnejših dejanj svoje "plemenite" družine v zgodovini. S tem je bil izvršen še zadnji korak k uzakonitvi ubijanja hudo bolnih otrok. Zakon ne predvideva nobene starostne omejitve pri evtanaziranju otrok. Predlog, da želi umreti bo podal hudo bolan otrok(!), strinjati se bodo morali starši in zdravniki, ki bodo evtanazijo otroka tudi izvedli. Otroci v Belgiji nimajo pravice kupiti alkohola, cigaret, nimajo pravice voliti, nimajo pravice zastopati sebe v večini upravnih postopkov, imajo pa možnost, da zakonito odločajo o svoji smrti.

Zakon je v svetu sprožil zgražanje nad krutostjo belgijskih politikov. Nasprotuje mu velika večina belgijskih pediatrov. Svet Evrope je obsodil predlog zakona in pozval Belgijo naj tega ne stori. Vsa prizadevanja so bila zaman. Krutost vladajoče koalicije pod vodstvo socialista Elia di Rupe očitno ne pozna meja.

V pogovoru za radio Vatikan je Ferdinando Cancelli vodja klinike na področju paliativne medicine dejal: »Svet paliativne medicine se je odzval enoglasno, takšen zakon ga je pretresel. Rečemo lahko le: kdor sprejme tak zakon, prav gotovo ne pozna možnosti, ki jih danes ponuja paliativna medicina, predvsem pri otrocih, ki so bolni na smrt ali so se hudo ponesrečili. Prav pri majhnih bolnikih, ki jim zakon pripisuje 'neznosne bolečine, ki jih ni mogoče olajšati' obstaja paliativno obravnavanje, ki ne skrajša življenja in bolečino dejansko zniža na ničlo.«

Cancelli soglasje staršev za skrajšano umiranje svojega otroka označuje za dramatično. Navaja belgijske škofe s sodbo, da tukaj ne bodo samo usmrtili, ampak tudi razdejali vezi, ki obstajajo v naši družbi. »Prepričan sem: soglasje, da ti usmrtijo lastnega otroka, je stvar, ki prav zares od znotraj grozi, da bo raztrgala najmočnejše vezi, ki so v družini človeštva nasploh. Tukaj gre za veliko več kakor za medicino: to ima nepredvidljive družbene in človeške neprijetne posledice.«

Namesto da bi belgijska vlada ostala na strani 'obupanih staršev in trpečih otrok', je po oceni paliativnega zdravnika na vrat na nos sprejela 'skrajšanje'. »Evtanazija oziroma samomor s pomočjo je vedno najkrajša pot. Nam je že jasno, da bo človeško trpljenje vedno ostalo nekaj neizogibnega, vendar pa zanesljivo takšno skrajšanje nikoli ne da ne možnosti ne časa, da bi se soočil s položajem … Naše raziskave so pokazale, da je povpraševanje po evtanaziji, torej po smrti, na paliativnih oddelkih veliko redkejše kakor na drugih oddelkih. To pa je vendarle dejstvo, ki navrže veliko vprašanj. Če za bolnika res storimo vse, kar je mogoče (medicinsko, farmakološko, glede spremljanja in nege, psihološko, tudi duhovno), drastično upade število prošenj po predčasni smrti,« je še dejal Cancelli. (povzeto po Radiu Ognjišče)

Molimo za nedolžne belgijske otroke, ki bodi umrli zaradi tega zakona. Molimo tudi za zavedene starše v stiski, ki bodo dali usmrtiti svoje otroke in zdravnike, ki bodo usmrtitve izvajali. Tudi oni bodo velike žrtve tega zakona.Molimo za nedolžne belgijske otroke, ki bodi umrli zaradi danes izglasovanega zakona. Molimo tudi za zavedene starše v stiski, ki bodo dali usmrtiti svoje otroke in zdravnike, ki bodo usmrtitve izvajali. Tudi oni bodo velike žrtve tega zakona.

povezani članki:

Belgijski parlament izglasoval evtanazijo za hudo bolne otroke!Belgijski parlament izglasoval evtanazijo za hudo bolne otroke! 
Svet Evrope obsodil belgijsko vlado socialista Elia di Rupe (na sliki) zaradi nameravane uzakonitve evtanazije otrok in dojenčkovSvet Evrope obsodil belgijsko vlado socialista Elia di Rupe (na sliki) zaradi nameravane uzakonitve evtanazije otrok in dojenčkov

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top